|

Vingarna lyftes i Jeppopark

Vestas vindkraftsbygge vid Kilismossan i Jeppo. Zoom
Foto: Jonas Brunnström

Vestas vindkraftsbygge vid Kilismossan i Jeppo.

Nu återstår bara ett par veckor av finlir innan de två vindkraftverken i på Kilismossen i Jeppo är klara för produktion.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikelnPå måndagen monterades samtliga tre rotorblad, eller vingar, på det andra av två vindkraftverk. Under påskhelgen fick det första verket sina vingar.

Också på måndag var det många som parkerade på vägrenen för att på avstånd spana in de spektakulära lyften av vingarna.

– Vi har haft en hel del publik, säger Daria Nickleit, enda kvinnan i arbetsteamet på plats.
Annons
Hon är ansvarig för säkerheten på byggarbetsplatsen.

Inledningsvis satte man också en stoppskylt vid infarten till vindkraftsparken. Men det räckte inte för att hålla de nyfikna på behörigt avstånd.

– Vi blev därför tvungna att rigga upp ett gallerstängsel, säger Nickleit.

Säkerheten på byggarbetsplatsen är A och O.

Vardera vingen mäter 62 meter och väger nästan 15 ton. Då själva lyftet sker är det bara montörerna uppe i vindkraftstornet som finns på plats. Resten får traska minst 200 meter bort från tornet. Det är nämligen så högt vindkraftverket är med en vinge på topp.

Vindkraftverken som byggs i Jeppo är standardverk med beprövad teknologi. Det är det danska bolaget Vestas som levererat turbinen, inklusive rotorbladen.

Zoom

62 meter och 15 ton vinge är redo att lyftas 137 meter upp till maskinhuset på toppen av vindkraftstornet. Foto: Jonas Brunnström


Rotorbladen är tillverkade i Spanien där formarna som vingarna gjutits i polerats med slipmaterial från Mirka. En gnutta lokalproducerat finns således med i tillverkningen av de blanka vingarna på Kilismossen, där Mirka också är närmsta granne.

Inne i varje vinge finns en ventilationstrumma som är lika stor som dem som finns i höghus.

– I trummorna kommer det att blåsa varmluft då censorerna på vingarna signalerar att det bildas is på dem, säger Jakob Kjellman.

Värme i vingarna ska inte bara minimera riskerna för att isbitar slungas ut i Jeppoterrängen.

– Is på vingarna mår varken produktionen eller själva vindkraftverket bra av, säger Jakob Kjellman.

Ett par dagar eller högst en vecka per år räknar Kjellman att man behöver värma upp vingarna för att förhindra isbildning.

Jakob Kjellman är projektchef för EE Primus, det finländska dotterbolaget till danska European Energy, som för ett år sedan köpte byggrätten i Jeppo av vindkraftsbolaget Prokon.

Zoom

Jimmy Nielsen från Vestas ansvarar för vingarna som är försedda med "hajtänder" som effektiva ljuddämpare. Jakob Kjellman är projektchef för vindkraftsbolaget EE Primus, som gör sin Finlandsdebut i Jeppo. Foto: Jonas Brunnström


På samma gång köptes byggrätten till ett identiskt projekt i Haukineva i Kurikka, där de bägge vindkraftverken monterades innan arbetsteamet från Vestas för ett par veckor sedan flyttade pick och pack till Jeppo.

500 vindkraftverk har platschef Gus MacKenzie varit med om att montera under de 11 år han jobbat för Vestas. För honom var måndagen således en helt vanlig dag på jobbet.

Då den sista vingen var på plats i Jeppo drog arbetslaget vidare till nästa projekt.

Zoom

För platschefen Gus MacKenzie var det kraftverk nummer 500 som får sin vinge lyft 137 meter upp. Foto: Jonas Brunnström


En till två veckor går ännu åt till att justera och trimma tekniken i vindkraftverken. Då det är gjort inleds testkörning. Efter midsommaren är de bägge kraftverken, som i runda slängar kostat 10 miljoner euro att förverkliga, i kommersiellt drift.

Då kraftverken snurrar för fullt räcker elektriciteten till att värma 4 000 bastukaminer på full effekt.

– Vi räknar med en produktion på 12 000 megawattimmar per vindkraftverk och år, säger Jakob Kjellman.

Därtill kommer de årligen att generera 20 000 euro i fastighetsskatt till Nykarleby stad och arrendeinkomster för markägarna på området.

Av samtliga fyra vindkraftsparker i Nykarleby är det bara den allra minsta parken i Jeppo som snart snurrar då de andra fortfarande snurrar endast i domstolarna.
Zoom

Foto: Jonas Brunnström


Finlandspremiär för European Energy

  • Det danska bolaget European Energy är verksamt i tolv euro­peiska länder.
  • Sedan starten 2004 har bolaget köpt, utvecklat och driftsatt 59 vindkraftsparker och 27 solcells­parker med en total kapacitet på 681 MW.
  • De totala investeringarna hittills är 863 miljoner euro.
  • Omsättningen år 2015 var 58,8 miljoner euro.
  • De anläggningar som bolaget helt eller delvis äger producerade i fjol grön el som motsvarade 370?000 danskars elförbrukning.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan