|

Kaffekvarnen och den förtrollade cykelpumpen

Jenna Suvanto i den krävande rollen som Nattens drottning och Filip Rosengren som Tamino. Zoom
Foto: Jannike Back

Jenna Suvanto i den krävande rollen som Nattens drottning och Filip Rosengren som Tamino.

Det sceniska greppet är genialt. Scenografin, dramaturgin, dräkterna och maskerna bryter med alla etablerade uppfattningar om hur en Mozartopera ska gestaltas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

Musiken är den väl­bekanta, rollfigurernas uppdrag överensstämmer med ursprungs­librettot, men för övrigt utmanar Novias, YA:s och Centrias gemensamma operaproduktion av ”Trollflöjten” många traditionella förhandsuppfattningar.

Med avstamp i barnets fantasi­lekar levandegör regissörerna Mats Holmqvist och Birthe Wingren berättelsen på ett helt nytt sätt. Plötsligt är vi tillbaka i barndomens alternativa värld, en värld där fantasin regerar och allt är möjligt.

Då jag för första gången upplevde ”Trollflöjten” vid tre års ålder satt jag som klistrad framför teven, fullständigt absorberad av skeendet. Vad var det då som grep mig så djupt?

Måndagens föreställning gav en vink om vad det egentligen är som förtrollar en operapublik: skickligt skapad och framförd musik, snabba svängar i intrigen och ett myller av scenisk aktivitet. Jag är lika totalt absorberad den här gången. Vad händer? Hur gör de?

Annons
Omvärlden ses plötsligt igen en gång med barnets ögon: här blir mattan ett monster, kaffekvarnen en speldosa och titelföremålet är en förtrollad cykelpump!

Rollprestationerna är i många fall helt lysande, och särskilt vill jag lyfta fram Robin Turunen i rollen som Papageno och Minna-Leena Lahti som Pamina. Turunens mångbottnade operaklang och gemytliga uttryck lämpar sig perfekt för uppdraget som fågelfångaren.

I något skede känns det som om produktionen har gästspel av Karlsson på taket, vilket känns så härligt fräscht.

Lahtis tolkning av prinsessan Pamina är lika omedelbar som underbar, stämman är säker och klangen ligger precis där den ska. Också Johanna Fiskaali som tredje dam, iklädd gummistövlar, imponerar med sin stabila och varma stämma.

Vi måste komma ihåg att det här är en studerandeproduktion. Sångrollerna är både tunga och svåra, och många av dem förutsätter ytterst god kontroll över röstbruk och klang. Ändå känns det som om några av sångarna fått kliva i lite för stora gummistövlar.

Filip Rosengren kämpar väl i sin Tamino-roll, men ibland svajar det mer än lovligt på de höga tonerna. Jenna Suvantos Nattens Drottning har också en svår roll, som kräver mer er­farenhet och röstmognad.

Eftersom produktionen genomförs helt utan förstärkning är sångar­na helt beroende av sin egen röstkapacitet, och ibland håller det inte riktigt till slut, varken i volym eller sång­teknik.

Samspelet mellan sångensemble och orkester skulle ännu behöva putsas. Eftersom orkestern är placerad på ena sidan av scenen blir det ytterst jobbigt för sångarna att hela tiden vända på huvudet för att synkronisera frassluten och de tempon som dirigenten håller. Men som helhet gör alla väl ifrån sig, både i dramat och sången.

Vi var nog många i publiken som lämnade salen med ett förtjust leende på läpparna efter föreställningen. Det var en rolig och minnesvärd kväll, där tanken länge kommer att dröja sig kvar vid dramats fantastiska gestaltning genom scenografi och dräkt, i barnets värld där allt är möjligt. Stort tack till alla som jobbat hårt för att genomföra projektet.

Recension

  • W.A. Mozart: Trollflöjten – Taikahuilu
  • En operaproduktion i samarbete mellan Novia, YA och Centria
  • Premiär i Schaumansalen

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan