Vem är Nordens bästa mathantverkare? Och matkommunikatör? Och var finns Nordens bästa matdestination?

Det är tre av de sammanlagt sju priskategorierna i Embla, den första nordiska mattävlingen någonsin. Bakom tävlingen står de nordiska lantbruksorganisationerna som är en del av Nordiska Bondeorganisationers Centralråd.

De nordiska länderna har alla nominerat en kandidat per kategori. En av de nominerade från Finland är Thomas Snellman från Pedersöre, som startat och utvecklat de så kallade reko-ringarna. Han tävlar i kategorin årets matentreprenör.

De sju slutliga Embla-vinnarna utses av en samnordisk jury den 23 augusti. Dagen därpå får de sina pris vid det danska miljö- och matministeriets toppmöte, Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn.

Syftet med den nya Embla-tävlingen är att hylla det finaste i det nordiska köket: råvaror, livsmedel, produktionsmetoder samt de proffs som står bakom maten. Man vill även stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen och samt öka intresset för nordisk mat. Projektet har fått finansiering från Nordiska ministerrådet.

Totalt fick man in 185 anmälningar till de sju olika tävlingskategorierna. 20 av dessa var från Finland.

Den finländska juryn som utsett Finlands sju nominerade bestod av Seija Ahonen-Siivola, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, Katja Bäcksbacka, matjournalist på Helsingin Sanomat, Seija Kurunmäki direktör på Elo-stiftelsen och Heidi Siivonen, ungdomsombudsmanpå MTK, med Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman på MTK och Mia Wikström, informatör på SLC, som sekreterare.

– Vi gläder oss att så många goda sökande från olika delar av Finland anmälde sig till Embla-matpriset. Det finns all orsak att fortsätta att synliggöra det finländska kunnandet, maten och produkterna såväl i Norden som internationellt, säger Wikström och Syväniemi.

Finlands nominerade till Embla-priserna

  • Årets mathantverkare: Järki särki och företagare Marja Komppa, vars fiskförädlingsföretag i Korpilahti tillverkar fiskkonserver av mört.
  • Årets råvaruproducent: Malmgård Egendom och jordbrukare Henrik Creutz i Lovisa, som odlar och förädlar ekologiskt spannmål samt har inriktat gårdens verksamhet på matturism.
  • Årets mat till många: St. Michels stads mat- och renhållningstjänst, som dagligen erbjuder måltidstjänster i daghem, skolor, servicehem och personalrestauranger i St. Michels-området.
  • Årets matkommunikatör: Webbsidorna och evenemangen för matsvinnkampanjen Saa Syödä!, Motiva Oy.
  • Årets matdestination: Majatalosta majataloon-utfärderna, som hör till en gemensam produktfamilj i samarbete mellan fem värdshus i Norra Karelen.
  • Årets matentreprenör: Thomas Snellman, utvecklare av reko-handelsmodellen för närmat samt primus motor för att sprida reko-modellen.
  • Årets mat till barn och unga: De av yrkesköksexperterna, Ammattikeittiöosaajat, utvecklade modellerna för och beviljade Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet
  • Finlands Embla-jury beslöt även att ge Finlands svenska Marthaförbund ett särskilt hedersomnämnande för sitt aktiva deltagande i Embla-tävlingen och för utmärkt innovativ verksamhet för matfostran som främjar hållbar utveckling.