Reko-grundare nominerad till nordiskt matpris

NyhetsbildZoom
Reko-grundaren Thomas Snellman från Pedersöre är nominerad till årets nordiska matentreprenör. Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
För första gången ska det nordiska Embla-matpriset delas ut i olika kategorier. En av de nominerade från Finland är Reko-grundaren Thomas Snellman.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Vem är Nordens bästa mathantverkare? Och matkommunikatör? Och var finns Nordens bästa matdestination?

Det är tre av de sammanlagt sju priskategorierna i Embla, den första nordiska mattävlingen någonsin. Bakom tävlingen står de nordiska lantbruksorganisationerna som är en del av Nordiska Bondeorganisationers Centralråd.

De nordiska länderna har alla nominerat en kandidat per kategori. En av de nominerade från Finland är Thomas Snellman från Pedersöre, som startat och utvecklat de så kallade reko-ringarna. Han tävlar i kategorin årets matentreprenör.

De sju slutliga Embla-vinnarna utses av en samnordisk jury den 23 augusti. Dagen därpå får de sina pris vid det danska miljö- och matministeriets toppmöte, Better food for more people i samband med Copenhagen Cooking i Köpenhamn.

Syftet med den nya Embla-tävlingen är att hylla det finaste i det nordiska köket: råvaror, livsmedel, produktionsmetoder samt de proffs som står bakom maten. Man vill även stärka den gemensamma matidentiteten och -kulturen och samt öka intresset för nordisk mat. Projektet har fått finansiering från Nordiska ministerrådet.

Totalt fick man in 185 anmälningar till de sju olika tävlingskategorierna. 20 av dessa var från Finland.

Den finländska juryn som utsett Finlands sju nominerade bestod av Seija Ahonen-Siivola, överinspektör på Jord- och skogsbruksministeriet, Katja Bäcksbacka, matjournalist på Helsingin Sanomat, Seija Kurunmäki direktör på Elo-stiftelsen och Heidi Siivonen, ungdomsombudsmanpå MTK, med Anni-Mari Syväniemi, matkulturombudsman på MTK och Mia Wikström, informatör på SLC, som sekreterare.

– Vi gläder oss att så många goda sökande från olika delar av Finland anmälde sig till Embla-matpriset. Det finns all orsak att fortsätta att synliggöra det finländska kunnandet, maten och produkterna såväl i Norden som internationellt, säger Wikström och Syväniemi.

Finlands nominerade till Embla-priserna

  • Årets mathantverkare: Järki särki och företagare Marja Komppa, vars fiskförädlingsföretag i Korpilahti tillverkar fiskkonserver av mört.
  • Årets råvaruproducent: Malmgård Egendom och jordbrukare Henrik Creutz i Lovisa, som odlar och förädlar ekologiskt spannmål samt har inriktat gårdens verksamhet på matturism.
  • Årets mat till många: St. Michels stads mat- och renhållningstjänst, som dagligen erbjuder måltidstjänster i daghem, skolor, servicehem och personalrestauranger i St. Michels-området.
  • Årets matkommunikatör: Webbsidorna och evenemangen för matsvinnkampanjen Saa Syödä!, Motiva Oy.
  • Årets matdestination: Majatalosta majataloon-utfärderna, som hör till en gemensam produktfamilj i samarbete mellan fem värdshus i Norra Karelen.
  • Årets matentreprenör: Thomas Snellman, utvecklare av reko-handelsmodellen för närmat samt primus motor för att sprida reko-modellen.
  • Årets mat till barn och unga: De av yrkesköksexperterna, Ammattikeittiöosaajat, utvecklade modellerna för och beviljade Skolmatdiplomet och Smakalfabetet-diplomet
  • Finlands Embla-jury beslöt även att ge Finlands svenska Marthaförbund ett särskilt hedersomnämnande för sitt aktiva deltagande i Embla-tävlingen och för utmärkt innovativ verksamhet för matfostran som främjar hållbar utveckling.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan