HH Kangas har i 13 års tid varit en specialaffär åtskild från Halpa-Hallis vanliga varuhus i Karleby, beläget strax intill på Karlebygatan. Det är den enda butiken i sitt slag inom koncernen, och förutom det enorma produktsortimentet erbjuder affären även planerings- och sömnadsservice, både till privatkunder, företag och offentliga instanser.

– Från oss kan man beställa ett färdigt nyckel i hand-paket då det gäller gardiner av alla de slag, berättar Päivi Haapakoski, butikschef sedan fyra år tillbaka. Vi kommer hem till kunden för att planera och mäta upp tyget, vi syr upp gardinerna och och hänger dem på plats sedan.

Det här är en serviceform som allt fler väljer att utnyttja.

– För några år sedan sydde många fortfarande upp sina gardiner själva, men idag går största delen av de gardinstyger vi säljer vidare till sömnadsateljén här, fortsätter Päivi. Vi åtar oss även större projekt för företag och offentliga byggnader och kan erbjuda olika flamskyddade textilier, tillägger hon.


Som privatkund har man därmed möjlighet att få skräddarsydda gardiner i vilket tyg man själv önskar, i vilka mått man än behöver. Man kan beställa matchande soffkuddar och i affären hittar man även mattor, bordstextilier, sängtextiler och mycket annat för hemmet. För den som syr själv finns ett stort utbud av dekorationsband, knappar, tråd, spetsar och andra sytillbehör – och självfallet även garn.

– Vi syr inte upp kläder, men vi tillhandahåller ett bra sortiment av beklädnadstextilier och vi ger gärna goda råd till den som syr själv. Speciellt då det gäller olika trikåtyger med barnmönster är utbudet stort.

Bland inredningstygerna finns flertalet svenska och inhemska kvalitetsmärken. Som i mycket annat inom inredning syns tydliga trender i branschen, men Päivi anser att man i första hand ska köpa det man själv tycker om.

– Vi kunde gärna vara lite djärvare i våra textilval och använda mer färg i våra hem. Att sälja gardinstyger är en utmaning eftersom man numera ser väldigt lite gardiner överlag i inredningsmagasinen, men med hjälp av textiler kan man göra stora förändringar i sitt hem, med enkla medel, konstaterar Päivi.


Att beställa och plocka fram nya tyger är alltid lika roligt tycker hon, liksom att betjäna kunder och se dem gå hem nöjda.

– Kundbetjäningen är viktig och på plats finns alltid någon som talar svenska, säger hon.




Har du frågor? Kontakta paivi.haapakoski@halpahalli.fi