|

Folkhälsans nya robot hjälper med träningen

Folkhälsan har införskaffat en robot som stöder gång och rehabilitering. Roboten ska hjälpa personer med rörelsehinder, på grund av till exempel ryggmärgsskada, stroke, MS eller muskelsjukdom, att träna. Roboten är den första i sitt slag i Norden
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Folkhälsans beslut att köpa roboten var viktigt eftersom det öppnar helt nya möjligheter för personer med rörelsehinder, säger Folkhälsan Välfärds vd Gun Eklund i ett pressmeddelande.

Indego är ett robotiserat yttre stödskelett som stöder upp personer som behöver träna att stå och gå. Roboten kan möjliggöra träning för personer som inte klarar av att träna med vanliga gåhjälpmedel. Roboten ska också möjliggöra längre promenader för dem som med andra hjälpmedel endast kan gå några meter.

Indego ska användas vid Folkhälsans rehabiliteringscenter i Korsholm. Enheten är specialiserad på rehabiliterande fysio- och ergoterapi.– Eftersom roboten är liten och transportabel hoppas vi i framtiden kunna betjäna också i andra regioner, säger Eklund.

Folkhälsans gångrobot lånas också ut åt personer som kunde gagnas av att skaffa en egen robot. Från och med september kan man boka testtur. Folkhälsans terapeuter bedömer skilt alla personers förutsättningar att träna med hjälp av roboten.

– Vi vill använda den nyaste teknologin inom robotik för att få en effektivare rehabilitering för dem som behöver det mest, säger Joacim Sandbacka, chef för Folkhälsan Välfärds serviceproduktion i Österbotten, i pressmeddelandet.

Se video på roboten här: Youtube-video: https://www.youtube.com/watch?v=s8mNP2cdbiE

Kommentarer
|

Kvinnliga och manliga beväringar ska sova tillsammans

Nyhetsbild
Det blir blandade kön i stugorna under militärtjänstgöringen från och med nästa år. Försöket bygger på frivillighet. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Män och kvinnor som gör militärtjänst ska kunna inkvarteras i samma stugor i garnisonerna från och med nästa år. Försöket bygger på frivillighet.

Mest läst senaste veckan