|

Polisens kameror knäppte över 4 000 bilder

NyhetsbildZoom
Alla automatiska hastighetskameror i landet, cirka 120 stycken, slogs på under onsdagen intensifierade hastighetsövervakning. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Polisens dygnslånga intensivövervakning av bilisternas hastigheter resulterade i över 4 000 bilder via hastighetskamerorna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots att alla kameror var i bruk för första gången åkte ändå färre bilister fast för fortkörning än under motsvarande intensivövervakning förra året. Nu togs cirka en femtedel färre bilder än i fjol.

Övervakningen pågick i 24 timmar och avslutades klockan sex på torsdagsmorgonen.

Polisstyrelsen uppgav inför övervakningen att man kommer att slå på alla automatiska hastighetskameror som finns på våra vägar, alltså omkring 120 kameror. Sett till mängden teknisk utrustning är det här enligt polisen den största mängden som någonsin varit i bruk samtidigt i Finland.

Överkommissarie Dennis Pasterstein, som är chef för Polisens trafiksäkerhetscentral, säger att det kan hända att alla bilder ännu inte blivit överförda, vilket innebär att bilderna kan bli aningen fler än torsdagsmorgonens drygt 4 000.

Att fortkörningarna minskar är enligt polisen i linje med statistiken som visar en klart nedgående trend.

– Vi har sett en rejäl minskning i antalet fortkörningar sedan i januari 2015. Kamerorna blinkar nu till hälften mindre under normal bevakning än under vintern 2015, säger Pasterstein.

Han säger att det här bland annat beror på att bötesbeloppen höjts och att tröskeln för att dela ut ordningsböter sänkts från och med november 2016.

"Tar drygt en dag att behandla"

Enligt Pasterstein tar det drygt en dag att behandla de drygt 4 000 bilder som polisen nu har i sitt system.

Trafiksäkerhetscentralen fick 13 nya anställda i början av augusti. Centralen beviljades 1,7 miljoner euro i tilläggsanslag för i år. Pengarna är avsedda för den automatiska hastighetsbevakningen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan