|

Polisens kameror knäppte över 4 000 bilder

NyhetsbildZoom
Alla automatiska hastighetskameror i landet, cirka 120 stycken, slogs på under onsdagen intensifierade hastighetsövervakning. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Polisens dygnslånga intensivövervakning av bilisternas hastigheter resulterade i över 4 000 bilder via hastighetskamerorna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots att alla kameror var i bruk för första gången åkte ändå färre bilister fast för fortkörning än under motsvarande intensivövervakning förra året. Nu togs cirka en femtedel färre bilder än i fjol.

Övervakningen pågick i 24 timmar och avslutades klockan sex på torsdagsmorgonen.

Polisstyrelsen uppgav inför övervakningen att man kommer att slå på alla automatiska hastighetskameror som finns på våra vägar, alltså omkring 120 kameror. Sett till mängden teknisk utrustning är det här enligt polisen den största mängden som någonsin varit i bruk samtidigt i Finland.

Överkommissarie Dennis Pasterstein, som är chef för Polisens trafiksäkerhetscentral, säger att det kan hända att alla bilder ännu inte blivit överförda, vilket innebär att bilderna kan bli aningen fler än torsdagsmorgonens drygt 4 000.

Att fortkörningarna minskar är enligt polisen i linje med statistiken som visar en klart nedgående trend.

– Vi har sett en rejäl minskning i antalet fortkörningar sedan i januari 2015. Kamerorna blinkar nu till hälften mindre under normal bevakning än under vintern 2015, säger Pasterstein.

Han säger att det här bland annat beror på att bötesbeloppen höjts och att tröskeln för att dela ut ordningsböter sänkts från och med november 2016.

"Tar drygt en dag att behandla"

Enligt Pasterstein tar det drygt en dag att behandla de drygt 4 000 bilder som polisen nu har i sitt system.

Trafiksäkerhetscentralen fick 13 nya anställda i början av augusti. Centralen beviljades 1,7 miljoner euro i tilläggsanslag för i år. Pengarna är avsedda för den automatiska hastighetsbevakningen.

Kommentarer
|

IS: Åbokvinna ringde nödcentralen 51 ggr för att beställa taxi

Nyhetsbild
Foto: SPT Foto: SPT
Polisen i Sydvästra Finland har omhändertagit en 41-årig kvinna efter att hon ringt nödcentralen i ett halvt dygns tid. Kvinnan led ingen nöd, utan ville bara beställa en taxi, skriver Iltasanomat.

Mest läst senaste veckan