|

Polisens kameror knäppte över 4 000 bilder

NyhetsbildZoom
Alla automatiska hastighetskameror i landet, cirka 120 stycken, slogs på under onsdagen intensifierade hastighetsövervakning. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Polisens dygnslånga intensivövervakning av bilisternas hastigheter resulterade i över 4 000 bilder via hastighetskamerorna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Trots att alla kameror var i bruk för första gången åkte ändå färre bilister fast för fortkörning än under motsvarande intensivövervakning förra året. Nu togs cirka en femtedel färre bilder än i fjol.

Övervakningen pågick i 24 timmar och avslutades klockan sex på torsdagsmorgonen.

Polisstyrelsen uppgav inför övervakningen att man kommer att slå på alla automatiska hastighetskameror som finns på våra vägar, alltså omkring 120 kameror. Sett till mängden teknisk utrustning är det här enligt polisen den största mängden som någonsin varit i bruk samtidigt i Finland.

Överkommissarie Dennis Pasterstein, som är chef för Polisens trafiksäkerhetscentral, säger att det kan hända att alla bilder ännu inte blivit överförda, vilket innebär att bilderna kan bli aningen fler än torsdagsmorgonens drygt 4 000.

Att fortkörningarna minskar är enligt polisen i linje med statistiken som visar en klart nedgående trend.

– Vi har sett en rejäl minskning i antalet fortkörningar sedan i januari 2015. Kamerorna blinkar nu till hälften mindre under normal bevakning än under vintern 2015, säger Pasterstein.

Han säger att det här bland annat beror på att bötesbeloppen höjts och att tröskeln för att dela ut ordningsböter sänkts från och med november 2016.

"Tar drygt en dag att behandla"

Enligt Pasterstein tar det drygt en dag att behandla de drygt 4 000 bilder som polisen nu har i sitt system.

Trafiksäkerhetscentralen fick 13 nya anställda i början av augusti. Centralen beviljades 1,7 miljoner euro i tilläggsanslag för i år. Pengarna är avsedda för den automatiska hastighetsbevakningen.

Kommentarer
|

Skidorten Himos håller en tyst minut

Nyhetsbild
Personalen är tagen av olyckan som inträffade på skidorten, men olyckan påverkar inte verksamheten. Foto: Hannu Rainamo/Lehtikuva
Verksamheten på skidanläggningen fortsätter som vanligt. Skidcentret övervakar att skidåkarna håller sig på området.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Dråpförsök på gågatan i helgen – en person gripen

JAKOBSTAD Tidigt på lördagsmorgonen inträffade ett misstänkt dråpförsök på gågatan i Jakobstad. Polisen försöker nu utreda händelseförloppet.

Nyhetsbild
Sport

Fäbodaloppet lockade 239 – Christoffer Lindvall vann igen

LÄNGDSKIDOR En trio bestående av Hans Mäenpää, Christoffer Lindvall och Tuomas Myllykoski ryckte i ett tidigt skede i Fäbodaloppet. Christoffer Lindvall spurtade hem segern före Hans Mäenpää.

Nyhetsbild
Kultur

Ny bok om Rundradion – Yle har fått kämpa för sin integritet

Rundradiobolaget Yle har fått utstå kritik och anklagelser genom hela sin historia, men bolaget har klarat sitt uppdrag att främja finländarnas allmänbildning bra. Det säger docent Paavo Oinonen som skrivit en bok om Rundradion.

Nyhetsbild
Sport

Femmans damer överlägsna i stafetten

LÄNGDSKIDOR IF Femmans damer lät ingen sticka upp i stafetten. Linnea Halonen, Linnea Henriksson och Jennifer Antell tog en komfortabel seger i Pargas.

Mest läst senaste veckan