|

Upprop för vargjakt startades

NyhetsbildZoom
Arkivbild på varg. Foto: Arkiv
Minst hundra vargar ska få fällas, är kravet i ett nystartat namnupprop.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under veckoslutet startades ett upprop för att fler jakttillstånd på varg ska utfärdas. Bakom uppropet står Marko Lind från Imatra, ordförande för föreningen Metsästyskoiraharrastajat. Han är också författare till boken Suden kahdet kasvot.

Uppropet hade samlat över tusen namn på måndagseftermiddagen. Bland undertecknarna fanns också personer från regionen.

I uppropet kräver han att det genast utfärdas minst hundra jakttillstånd på varg och att alla problemindivider, det vill säga vargar som inte är skygga eller har attackerat husdjur, tas bort.

Namninsamlingen ska överräckas till jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (C) den 30 november.

Under veckoslutet attackerade en varg en jakthund i Jylhä, en by mellan Kaustby och Nedervetil.

Janne Mansikkamäki var ute på rävjakt med sin hund, en fins stövare, lite mer än en kilometer från hemmet när hundens skall plötsligt tystnade.

- När jag kom fram till hunden var hundens inälvor utslitna, säger Mansikkamäki.

Vargen hade då försvunnit från platsen men Maniskkamäki säger att han fått det bekräftat av både polisen och jaktvårdsföreningen att det var frågan om en vargattack.

- Mina känslor för vargen är inte särskilt varma just nu, säger Mansikkamäki som säger sig stödja uppropet.

Enligt honom är det speciellt oroväckande att attacken skedde så centralt, nästan mitt i byns centrum.

- Visst har det setts vargar också tidigare men något sådant här har inte hänt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan