|

Rädda Barnens webbtjänst vann tävling

Den nationella tävlingen för brottsförebyggande 2017 vanns av webbtjänsten Webbtips. Den upprätthålls av Rädda Barnen rf.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Via webbtjänsten Webbtips kan man anonymt anmäla webbinnehåll med anknytning till sexuellt utnyttjande av barn. I år var cybersäkerhet tema för tävlingen. Det vinnande projektet representerar Finland i den europeiska brottsförebyggande tävlingen (ECPA) i december i Tallinn.

I tävlingen som ordnades av rådet för brottsförebyggande sökte man antingen projekt som förebygger nätbrott som har samband med organiserad brottslighet eller projekt som ökar medborgarnas cybersäkerhet och cybermedvetenhet.

Fyra kandidater deltog i tävlingen: tjänsten Webbtips (Rädda Barnen rf), guiden Cyber-fickdata (Kyberin taskutieto) (Försvarsutbildningsföreningen och Jyväskylä universitet), kursen Informationssäkerhet (Försvarsutbildningen) och projektet Kärleksbedrägeri på webben (Rakkauspetokset verkossa) (polisinrättningen i Västra Nyland).

Vinnaren av tävlingen, webbtjänsten Webbtips som upprätthålls av Rädda Barnen rf, har varit verksam i Finland sedan 2002. Tjänsten är en del av ett internationellt nätverk dit det hör tipstjänster i olika länder. Till Webbtips kan vem som helst anonymt anmäla webbmaterial eller webbverksamhet med anknytning till sexuellt utnyttjande av barn.

Webbtips är inte en myndighetsaktör, men uppgifter om material som bedöms vara olagligt förmedlas till Centralkriminalpolisen. Tipsen som kommer in via webbtjänsten underlättar myndigheternas arbete. En lågtröskeltjänst uppmuntrar webbanvändare att reagera på misstänkt innehåll och underlättar anmälningen av det.

Till Webbtips har det till och med augusti 2017 inkommit över 64.000 enskilda tips. Med hjälp av tipsen kan man snabbare avlägsna det olagliga materialet från webben och identifieringen och biståendet av offer underlättas.

Tävlingens vinnare valdes av ett tre personers expertråd som utnämnts av rådet för brottsförebyggande.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan