Via webbtjänsten Webbtips kan man anonymt anmäla webbinnehåll med anknytning till sexuellt utnyttjande av barn. I år var cybersäkerhet tema för tävlingen. Det vinnande projektet representerar Finland i den europeiska brottsförebyggande tävlingen (ECPA) i december i Tallinn.

I tävlingen som ordnades av rådet för brottsförebyggande sökte man antingen projekt som förebygger nätbrott som har samband med organiserad brottslighet eller projekt som ökar medborgarnas cybersäkerhet och cybermedvetenhet.

Fyra kandidater deltog i tävlingen: tjänsten Webbtips (Rädda Barnen rf), guiden Cyber-fickdata (Kyberin taskutieto) (Försvarsutbildningsföreningen och Jyväskylä universitet), kursen Informationssäkerhet (Försvarsutbildningen) och projektet Kärleksbedrägeri på webben (Rakkauspetokset verkossa) (polisinrättningen i Västra Nyland).

Vinnaren av tävlingen, webbtjänsten Webbtips som upprätthålls av Rädda Barnen rf, har varit verksam i Finland sedan 2002. Tjänsten är en del av ett internationellt nätverk dit det hör tipstjänster i olika länder. Till Webbtips kan vem som helst anonymt anmäla webbmaterial eller webbverksamhet med anknytning till sexuellt utnyttjande av barn.

Webbtips är inte en myndighetsaktör, men uppgifter om material som bedöms vara olagligt förmedlas till Centralkriminalpolisen. Tipsen som kommer in via webbtjänsten underlättar myndigheternas arbete. En lågtröskeltjänst uppmuntrar webbanvändare att reagera på misstänkt innehåll och underlättar anmälningen av det.

Till Webbtips har det till och med augusti 2017 inkommit över 64.000 enskilda tips. Med hjälp av tipsen kan man snabbare avlägsna det olagliga materialet från webben och identifieringen och biståendet av offer underlättas.

Tävlingens vinnare valdes av ett tre personers expertråd som utnämnts av rådet för brottsförebyggande.