För två år sedan debuterade Lauri Markkanen i sina första matcher i basketens vuxenserier i Finland, då han spelade för HBA-Märsky på nästhögsta nivån. Efter 41 minuters speltid och 39 poäng på två matcher blev det ändå ett avbrott i matchningen.

Markkanen åkte till USA. Han ville undersöka vilket universitet som är bäst för framtiden genom att besöka ett flertal av kandidaterna. Nordamerikanska sportkanalen CBS reagerade snabbt på den ovanliga basketspelaren och bjöds på ovanliga uttalanden.

– Jag tränade skott och jobbade med mitt spel på bakgården även om det var minus 30 grader ute, sade Markkanen då, i oktober 2015, till CBS.

Kanalen konstaterade också att Norden är ett av få områden som inte haft någon större effekt på NBA-basketen hittills. Markkanen målades upp som en spelare som eventuellt kan ändra på den saken.

CBS talade med Markkanen innan han definitivt blev klar för Arizona – universitetet där såväl basketspelare som andra studerande kan njuta av uppemot 30 plusgrader även i oktober. Markkanen spelade där i en säsong och hade ett poängsnitt på 15,6 poäng.

Snittet är inte jättehögt, men NBA-klubbarna stod ändå i kö för att få tillgång till Markkanens tjänster. Det berodde framför allt på den storväxte spelarens skärpa från distans – 42,3 procent av trepoängarna satt i korgen.

Pressad draftsjua

I juni gick Markkanen som sjunde spelare i NBA-draften. Det var Minnesota som reserverade Markkanen, men i en bytesaffär skickades han till Chicago Bulls tillsammans med Kris Dunn och Zach LaVine. Chicago skickade sin storstjärna Jimmy Butler i motsatt riktning, vilket fick många att höja på ögonbrynen rejält.

– Markkanen kommer alltid att vara en av dem som Bulls bytte mot Jimmy Butler. Så han måste nå resultat, säger Chicago Tribune-journalisten K.C. Johnson.

Resultatmakandet kommer – precis som hittills – att vara beroende av trepoängarna. K.C. Johnson ser ändå inte Markkanen som någon ensidig spelare.

– Han är mer än bara en skytt. Han kan dribbla, han spelar okej med ryggen mot korgen och han utnyttjar sin vänsterhand bra runt korgen, säger Johnson.

Försvarsspelet är en tydlig svaghet för Markkanen trots att han är 213 centimeter lång.

– Där har han en lååång väg kvar. Han måste bli starkare och anpassa sig till tempot i NBA, säger Johnson.

Den långa vägen börjar natten mot fredag finsk tid, då Bulls möter Toronto på bortaplan. Markkanen väntas ta plats i laget direkt och i så fall blir han den första blåvita NBA-spelaren sedan Hanno Möttölä, som gjorde sin sista match i NBA i april 2002. Lauri Markkanen väntade på sin femte födelsedag då.