|

Försvarsspelet Markkanens svaghet

NyhetsbildZoom
Lauri Markkanen hade en fin kväll, men Bulls förlorade. Foto: Lehtikuva/Jonathan Daniel
Lauri Markkanen är bra på att pricka korgen på trepoängsavstånd. Inför NBA-debuten noteras en svaghet hos finländaren: försvarsspelet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För två år sedan debuterade Lauri Markkanen i sina första matcher i basketens vuxenserier i Finland, då han spelade för HBA-Märsky på nästhögsta nivån. Efter 41 minuters speltid och 39 poäng på två matcher blev det ändå ett avbrott i matchningen.

Markkanen åkte till USA. Han ville undersöka vilket universitet som är bäst för framtiden genom att besöka ett flertal av kandidaterna. Nordamerikanska sportkanalen CBS reagerade snabbt på den ovanliga basketspelaren och bjöds på ovanliga uttalanden.

– Jag tränade skott och jobbade med mitt spel på bakgården även om det var minus 30 grader ute, sade Markkanen då, i oktober 2015, till CBS.

Kanalen konstaterade också att Norden är ett av få områden som inte haft någon större effekt på NBA-basketen hittills. Markkanen målades upp som en spelare som eventuellt kan ändra på den saken.

CBS talade med Markkanen innan han definitivt blev klar för Arizona – universitetet där såväl basketspelare som andra studerande kan njuta av uppemot 30 plusgrader även i oktober. Markkanen spelade där i en säsong och hade ett poängsnitt på 15,6 poäng.

Snittet är inte jättehögt, men NBA-klubbarna stod ändå i kö för att få tillgång till Markkanens tjänster. Det berodde framför allt på den storväxte spelarens skärpa från distans – 42,3 procent av trepoängarna satt i korgen.

Pressad draftsjua

I juni gick Markkanen som sjunde spelare i NBA-draften. Det var Minnesota som reserverade Markkanen, men i en bytesaffär skickades han till Chicago Bulls tillsammans med Kris Dunn och Zach LaVine. Chicago skickade sin storstjärna Jimmy Butler i motsatt riktning, vilket fick många att höja på ögonbrynen rejält.

– Markkanen kommer alltid att vara en av dem som Bulls bytte mot Jimmy Butler. Så han måste nå resultat, säger Chicago Tribune-journalisten K.C. Johnson.

Resultatmakandet kommer – precis som hittills – att vara beroende av trepoängarna. K.C. Johnson ser ändå inte Markkanen som någon ensidig spelare.

– Han är mer än bara en skytt. Han kan dribbla, han spelar okej med ryggen mot korgen och han utnyttjar sin vänsterhand bra runt korgen, säger Johnson.

Försvarsspelet är en tydlig svaghet för Markkanen trots att han är 213 centimeter lång.

– Där har han en lååång väg kvar. Han måste bli starkare och anpassa sig till tempot i NBA, säger Johnson.

Den långa vägen börjar natten mot fredag finsk tid, då Bulls möter Toronto på bortaplan. Markkanen väntas ta plats i laget direkt och i så fall blir han den första blåvita NBA-spelaren sedan Hanno Möttölä, som gjorde sin sista match i NBA i april 2002. Lauri Markkanen väntade på sin femte födelsedag då.

Kommentarer
|

IK Myran fick sin ligalicens

Nyhetsbild
IK Myran spelade upp sig till ligan i höstas och nu har klubben också fått sin ligalicens för premiärsäsongen 2019. Foto: Markku Jokela
IK Myran har beviljats ligalicens för 2019, då damlaget debuterar på den högsta serienivån. Licenskommittén gjorde däremot tummen ner för ett av de andra lagen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

WHO listar vaccinmotstånd som hälsofara

HÄLSA Vaccinmotståndet riskerar den framgångsrika bekämpningen av smittosamma sjukdomar, bedömer WHO. De senaste åren har mässlingsfallen ökat med nästan en tredjedel.

Nyhetsbild
Lokalt

Nu avmattas byggandet i Karleby– "Återgång till det normala"

KARLEBY De senaste åren har det byggts väldigt många bostäder i Karleby, men nu ser byggandet ut att avmattas. Karlebygatan 22 byggs inte detta år.

Nyhetsbild
Lokalt

Kommundirektören utreder ÖK-fastigheten: "Det är inte alldeles enkelt"

PEDERSÖRE Motionen om en åtgärdsplan för Österbottens kötts gamla fastighet i Bennäs behandlades i Pedersörestyrelsen i måndags. Kommundirektör Stefan Svenfors fick i uppgift att utreda ärendet.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan