|

Försvarsspelet Markkanens svaghet

NyhetsbildZoom
Lauri Markkanen hade en fin kväll, men Bulls förlorade. Foto: Lehtikuva/Jonathan Daniel
Lauri Markkanen är bra på att pricka korgen på trepoängsavstånd. Inför NBA-debuten noteras en svaghet hos finländaren: försvarsspelet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

För två år sedan debuterade Lauri Markkanen i sina första matcher i basketens vuxenserier i Finland, då han spelade för HBA-Märsky på nästhögsta nivån. Efter 41 minuters speltid och 39 poäng på två matcher blev det ändå ett avbrott i matchningen.

Markkanen åkte till USA. Han ville undersöka vilket universitet som är bäst för framtiden genom att besöka ett flertal av kandidaterna. Nordamerikanska sportkanalen CBS reagerade snabbt på den ovanliga basketspelaren och bjöds på ovanliga uttalanden.

– Jag tränade skott och jobbade med mitt spel på bakgården även om det var minus 30 grader ute, sade Markkanen då, i oktober 2015, till CBS.

Kanalen konstaterade också att Norden är ett av få områden som inte haft någon större effekt på NBA-basketen hittills. Markkanen målades upp som en spelare som eventuellt kan ändra på den saken.

CBS talade med Markkanen innan han definitivt blev klar för Arizona – universitetet där såväl basketspelare som andra studerande kan njuta av uppemot 30 plusgrader även i oktober. Markkanen spelade där i en säsong och hade ett poängsnitt på 15,6 poäng.

Snittet är inte jättehögt, men NBA-klubbarna stod ändå i kö för att få tillgång till Markkanens tjänster. Det berodde framför allt på den storväxte spelarens skärpa från distans – 42,3 procent av trepoängarna satt i korgen.

Pressad draftsjua

I juni gick Markkanen som sjunde spelare i NBA-draften. Det var Minnesota som reserverade Markkanen, men i en bytesaffär skickades han till Chicago Bulls tillsammans med Kris Dunn och Zach LaVine. Chicago skickade sin storstjärna Jimmy Butler i motsatt riktning, vilket fick många att höja på ögonbrynen rejält.

– Markkanen kommer alltid att vara en av dem som Bulls bytte mot Jimmy Butler. Så han måste nå resultat, säger Chicago Tribune-journalisten K.C. Johnson.

Resultatmakandet kommer – precis som hittills – att vara beroende av trepoängarna. K.C. Johnson ser ändå inte Markkanen som någon ensidig spelare.

– Han är mer än bara en skytt. Han kan dribbla, han spelar okej med ryggen mot korgen och han utnyttjar sin vänsterhand bra runt korgen, säger Johnson.

Försvarsspelet är en tydlig svaghet för Markkanen trots att han är 213 centimeter lång.

– Där har han en lååång väg kvar. Han måste bli starkare och anpassa sig till tempot i NBA, säger Johnson.

Den långa vägen börjar natten mot fredag finsk tid, då Bulls möter Toronto på bortaplan. Markkanen väntas ta plats i laget direkt och i så fall blir han den första blåvita NBA-spelaren sedan Hanno Möttölä, som gjorde sin sista match i NBA i april 2002. Lauri Markkanen väntade på sin femte födelsedag då.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Opinion

Låst läge i svensk politik

Ska de etablerade partierna gå vidare med högburet huvud och bibehållet förtroende för svensk politik måste någon backa.

Nyhetsbild
Sport

Andrea Julin åker till snön efter en annorlunda sommar

LÄNGDSKIDOR På måndag åker Andrea Julin till snön. Den resan är efterlängtad. Hon har haft en annorlunda sommar efter vårens ryggoperation.

Nyhetsbild
Kultur

Festivaler, kammarspel och en slutsåld Sanna Nielsen-konsert

JAKOBSTAD Robin Käldström blev gråtfärdig av glädje då han lyckades boka Yellowjackets till årets Jeppis Jazz. Men amerikanerna är inte de enda stjärnorna som glänser i Schaumansalen den här hösten.

Nyhetsbild
Lokalt

Biblioteket byter lånesystem - håller stängt i elva dagar

JAKOBSTAD Alla boknördar kan vara lugna, det är helt ok att komma in och låna tillräckligt med böcker inför den elva dagar långa biblioteksstängningen i slutet av oktober. Med extra lång lånetid, så ingen behöver få förseningsavgifter.

Mest läst senaste veckan