– Olympiska spel påverkar inte skidträningen, säger 33-åringen Heikkinen.'

– Målet är kontinuerlig utveckling, oavsett om det är VM, mellanår eller OS som står på programmet. På det mentala planet är planen att kunna prestera under press i februari.

Heikkinen överväger att tävla fyra gånger under OS i Pyeongchang, Sydkorea.

– 30 kilometer, 15 kilometer och 50 kilometer och eventuellt sprintstafett. Men sprintstafetten är ett jokerkort, säger Heikkinen.

Finland vann sprintstafetten i Sotji 2014, men guldduon finns inte med i samma gren nu. Sami Jauhojärvi har lagt ner karriären och Iivo Niskanen tänker inte tävla i stafetten då den avgörs i fri stil i stället för i klassisk, som senast.

Heikkinen är ett potentiellt namn för stafetten.

– Mina egenskaper passar bra för stafetten, eftersom jag tål mjölksyra. Träningsledningen bestämmer vem som tävlar i det laget, säger Heikkinen.

Inga OS-medaljer

Matti Heikkinen vann VM-guld på 15 kilometer i klassisk stil 2011 och VM-brons på 50 meter fritt förra vintern. Några OS-medaljer finns inte på meritlistan.

– Jag tänker mest på att utveckla mina egenskaper så de blir bättre och bättre. Som en följd av det blir det medaljer och meriter, eller så inte. Grundjobbet måste ligga på en tillräckligt hög nivå, säger Heikkinen.

Han har tränat mycket på ett rullband som går att använda med rullskidor på fötterna. Motståndet går att justera, men motsvarar aldrig ett riktigt terrängpass fullt ut.

– Det här är ju en gren där förhållandena spelar in och är svåra att mäta. På mattan är förhållandena alltid likadana, säger Heikkinen.

I somras åkte han på snöläger till Frankrike och Norge. I september blev det ett läger i Slovenien. I början av oktober blev det lite semester, men hårdträningen börjar snart igen – sannolikt med ett snöpass i Vuokatti nästa vecka.

– Jag har mycket erfarenhet av att åka på snö. Trots det tar det en tid innan kroppen vänjer sig vid flytten från barmark till snö. Men i Lappland är jag redo för hårdträning, säger Heikkinen.

Han tänker stå över hela Tour de Ski vid årsskiftet.

– Träningen i december och januari skulle störas om jag åkte dit, säger Heikkinen.

Resten av världscupen har inte heller speciellt hög prioritet.

– I december hoppar jag över antingen Davos eller Lillehammer.