Jättefabriken invigd

NyhetsbildZoom
Metsä Group och japanska Itochu har investerat 1,2 miljarder i den jättelika bioproduktfabriken i Äänekoski. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander
Den nya bioproduktfabriken i Äänekoski räddar stadens ekonomi. Men folk flyttar ändå bort från staden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Metsä Groups jättelika bioproduktfabrik har varit en positiv nyhet för Äänekoski och vänt stadens ekonomi så att den åter uppvisar plus. Men den negativa flyttrörelsen har fabriken inte rått på. Stadens befolkningssiffra sjönk under 20 000 invånare hösten 2014 och i augusti i år var man nere i 19 200 invånare.

– Urbaniseringen är en global megatrend. Jyväskylä är nära men ändå så långt borta, säger stadsdirektören Matti Tuononen.

Under de senaste åren har byggandet av fabriken sysselsatt hela 3 000 personer. Men själva fabriken sysselsätter ändå direkt bara omkring 170 personer vilket på sitt sätt vittnar om produktivitetsökningen inom skogsbranschen. Om hela värdekedjan beaktas sysselsätter fabriken 2 500.

– Folk har en helt annan framtidstro nu än för några år sedan. Nya företag har etablerat sig i staden och gamla har investerat, säger Tuononen.

Zoom

Fabriken har en årskapacitet på 1,3 miljoner ton massa tillverkat av barrträd och björk. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander


Tuononen säger att stadens ekonomi redan vänt, trots att alla skattepengar som fabriken kommer att medföra ännu inte börjat strömma in. Tuononen räknar med att budgetöverskottet i år blir 7–8 miljoner. Arbetslösheten har minskat med tre procentenheter det senaste året och var omkring 14 procent i augusti.

En del av Jyväskyläs kranskommuner har haft glädje av att stadens dragningskraft ökat men Tuononen säger att den 40 kilometer långa vägen till Äänekoski inte lockar Jyväskyläbor att flytta till de billigare bostäderna i industristaden.

– De tusentals arbetare som byggt fabriken har tillfälligt lagt beslag på alla privata och kommunala hyresbostäder. Nu bygger vi nya höghus och dessutom blir hyresbostäder lediga, säger Tuononen.

Fabriken innebär också bättre förbindelser till Jyväskylä i och med att riksfyran byggs om till motorväg.

Zoom

Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, president Sauli Niinistö och Metsäliittos styrelseordförande Martti Asunta invigde Äänekoskifabriken på onsdagen. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander


Metsä Group och japanska Itochu, som äger ungefär en fjärdedel av fabriken, har investerat 1,2 miljarder euro i den. Även om fabriken till en början främst kommer att producera massa talar ägarna om den med det mer högtidliga namnet bioproduktfabrik. Fabriken körde i gång i augusti och har en årskapacitet på 1,3 miljoner ton massa tillverkat av barrträd och björk.

Den officiella invigningsceremonin var på onsdagen, med även president Sauli Niinistö bland gästerna.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan