Jättefabriken invigd

NyhetsbildZoom
Metsä Group och japanska Itochu har investerat 1,2 miljarder i den jättelika bioproduktfabriken i Äänekoski. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander
Den nya bioproduktfabriken i Äänekoski räddar stadens ekonomi. Men folk flyttar ändå bort från staden.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Metsä Groups jättelika bioproduktfabrik har varit en positiv nyhet för Äänekoski och vänt stadens ekonomi så att den åter uppvisar plus. Men den negativa flyttrörelsen har fabriken inte rått på. Stadens befolkningssiffra sjönk under 20 000 invånare hösten 2014 och i augusti i år var man nere i 19 200 invånare.

– Urbaniseringen är en global megatrend. Jyväskylä är nära men ändå så långt borta, säger stadsdirektören Matti Tuononen.

Under de senaste åren har byggandet av fabriken sysselsatt hela 3 000 personer. Men själva fabriken sysselsätter ändå direkt bara omkring 170 personer vilket på sitt sätt vittnar om produktivitetsökningen inom skogsbranschen. Om hela värdekedjan beaktas sysselsätter fabriken 2 500.

– Folk har en helt annan framtidstro nu än för några år sedan. Nya företag har etablerat sig i staden och gamla har investerat, säger Tuononen.

Zoom

Fabriken har en årskapacitet på 1,3 miljoner ton massa tillverkat av barrträd och björk. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander


Tuononen säger att stadens ekonomi redan vänt, trots att alla skattepengar som fabriken kommer att medföra ännu inte börjat strömma in. Tuononen räknar med att budgetöverskottet i år blir 7–8 miljoner. Arbetslösheten har minskat med tre procentenheter det senaste året och var omkring 14 procent i augusti.

En del av Jyväskyläs kranskommuner har haft glädje av att stadens dragningskraft ökat men Tuononen säger att den 40 kilometer långa vägen till Äänekoski inte lockar Jyväskyläbor att flytta till de billigare bostäderna i industristaden.

– De tusentals arbetare som byggt fabriken har tillfälligt lagt beslag på alla privata och kommunala hyresbostäder. Nu bygger vi nya höghus och dessutom blir hyresbostäder lediga, säger Tuononen.

Fabriken innebär också bättre förbindelser till Jyväskylä i och med att riksfyran byggs om till motorväg.

Zoom

Metsä Groups koncernchef Kari Jordan, president Sauli Niinistö och Metsäliittos styrelseordförande Martti Asunta invigde Äänekoskifabriken på onsdagen. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander


Metsä Group och japanska Itochu, som äger ungefär en fjärdedel av fabriken, har investerat 1,2 miljarder euro i den. Även om fabriken till en början främst kommer att producera massa talar ägarna om den med det mer högtidliga namnet bioproduktfabrik. Fabriken körde i gång i augusti och har en årskapacitet på 1,3 miljoner ton massa tillverkat av barrträd och björk.

Den officiella invigningsceremonin var på onsdagen, med även president Sauli Niinistö bland gästerna.

Kommentarer
|

Finländare äter fortsättningsvis mycket kött

Nyhetsbild
Enligt branschföreningen åt 73 procent av finländarna julskinka i fjol. Det är cirka tre procentenheter mindre än året innan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Hela 93 procent av finländarna äter kött i någon form medan sju procent inte äter något kött alls. Allt fler försöker ändå minska på köttkonsumtionen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan