Markkanen fick spela i 33 minuter i Chicago Bulls säsongspremiär mot Toronto Raptors. Toronto vann matchen med 117–101. Bullstränaren Fred Hoiberg berömde sin finska rookie.

– Jag tyckte Lauri var jättebra. Han flyttade sig snabbt på planen och var okej i försvaret, sade Hoiberg.

– Vad jag gillar med honom mest är att han saknar fruktan när han är på plan. Han kan missa två, tre skott i rad men ändå självsäkert fortsätta skjuta.

Markkanen tog även åtta returer. Efter matchen sade han till journalister att det finns mycket rum för förbättring.

– Men om jag var nervös så är den nervositeten nu ett minne blott. Det här ger mig självförtroende och det kändes jättebra att spela, sade Markkanen till Chicago Tribune.

Inget slutspel?

Tidningen tror ändå inte Bulls har några chanser att ta sig till playoff. Säsongens stora förhandsfavoriter är Golden State Warriors.

Eftersom nordamerikanska basketskribenter ofta har totalkoll på statistik jämfördes Markkanens debut med hur legenden Michael Jordan debuterade i Bulls 1984. Jordan stod för 16 poäng och sex returer, så Markkanen var med sina 17 poäng och sju returer snäppet bättre.

Markkanen satte fem frikast, tog sex poäng via två trepoängare och satte sex tvåpoängsskott. Skottprocenten var 41,7.

– Förhoppningsvis har jag ganska många matcher framför mig. Det kändes ju jättebra att spela här, men helt nöjd kan jag inte vara. Det finns mycket kvar att förbättra, sade Markkanen till MTV Sport.

Markkanen var näst bästa poängplockare i laget. Centern Robin Lopez satte 18 poäng. Markkanen hoppas på att få utnyttja sitt distansskytte ännu mer i fortsättningen.

– I vissa lägen kunde vi ha spelat bollen till mig oftare, sade Markkanen till Yle.

Chicago kom till spel utan Nikola Mirotic och Bobby Portis, som hamnade i ett internt slagsmål på träning nyligen. Två viktiga guards, Kirs Dunn och Zach LaVine, fattades också.

Markkanens säsong fortsätter natten mot söndag finsk tid, då Chicago Bulls möter San Antonio Spurs.

Markkanen är den första finländaren som kan få en betydande roll i NBA. Hanno Möttölä spelade i tiden 155 matcher i Atlanta Hawks och för några år sedan spelade amerikansk-finländska Erik Murphy 24 matcher för ett par olika klubbar.