Kiekko Veljet fick återvända tomhänta till Seinäjoki då IFK vann i AW-Arena med klara 11-2 (3-0, 5-2, 3-0).

Trots att öppingsakten slöt 3-0 var det inte fullt så enkelt som siffrorna låter påskina. Gästerna hade nämligen (minst) lika mycket målchanser som hemmalaget. Men Alekis Vaskivuo i Lepplax målet spelade säkert. IFK var å sin sida effektiva då tillfälle gavs. 6.26 var spelat då Filip Lindgren öppnade målkontot genom att sätta in en målvaktsretur. IFK fick sin första utvisning med 5.40 kvar av första perioden. Den klarades utan bakslag och istället gjorde Jonny Åsvik sitt första av sammanlagt fyra mål. I slutminuten kom Filip Lindgren fri och satte behärskat 3-0.

Kiekko Veljet behövde ett snabbt mål i andra perioden för att ha en chans. Och det kom efter drygt fem minuter. Ville Perälä hittade Janne Salo-Tuisku framför mål och Vaskivuo var överlistad. Men hemmalaget lät sig inte nedslås. 99 sekunder senare ökade Jens Östman på till 4-1. Nu kunde IFK Lepplax börja spela ut på allvar och matchen hade passerat halvvägs då Åsvik bröt sig in framför mål överlistade Aapo Sario i bortamålet. Sario fick då nog och överlämnade målvaktsansvaret till Juha Vuorela. Men Vuorela fick ingen rolig start och fick vittja nätmaskorna redan efter 13 sekunder. Och det var ett samarbete mellan bröderna Fagerudd. Jonas vann en tekning och passade till Jonny som sköt in pucken.

Efter en reduceringspuck av gästerna kunde IFK åter noteras i målprotokollet då Åsvik vann en tekning och passade snett bakåt till Jens Östman som överlistade Sario. I periodens sista minut fick Kiekko Veljet sin första utvisning. IFK tackade för tillfället och Jonny Åsvik satte 8-2 på en målvaktsretur.

Matchen var naturligtvis avgjord och slutperioden hade mycket karaktären av en transportsträcka. Men hemmalaget kunde under periodens andra halva i rask takt göra ytterligare tre mål så att då slutresultatet kunde skrivas till 11-2.

Matchfakta: 6.26 1-0 Filip Lindgren (Joakim Sundsten), 17.25 2-0 Jonny Åsvik (Fredrik Borgmästars, David Lindgren), 19.28 3-0 F Lindgren (Christoffer Sundqvist), 25.27 3-1 Janne Salo-Tuisku (Perälä), 27.06 4-1 Jens Östman (Christoffer Finholm, Jesper Björklund), 30.39 5-1 Åsvik (J Östman), 30.52 6-1 Jonny Fagerudd (Jonas Fagerudd), 33.06 6-2 Tomi Jaakkola (Hänninen, Kuivala), 35.24 7-2 Jens Östman (Åsvik), 39.54 8-2 Åsvik (F Lund, J Östman) NÖ, 53.49 9-2 Emil Mattsson (Fagerudd, Fagerudd), 55.20 10-2 Åsvik (Lund, J Östman), 56.35 11-2 Jonas Fagerudd (D Lindgren, Mattsson).
Målvaktsräddningar: IFK Lepplax, Aleksi Vaskivuo 15+7+8=30 Kiekko Veljet, Aapo Sario 13+10+0=23 Juha Vuorela 0+9+17=26.
Utvisningar: IFK Lepplax 2x2 min, Kiekko Veljet 2x2 min.