|

Pluggade vapen – ett växande problem

NyhetsbildZoom
Ett vapen som tre åtalade män misstänks ha smugglat in till Sverige. Vapnet köptes legalt i Sverige, men var då obrukbart eftersom det fanns metallstavar i pipan. Därefter har vapnet gjorts funktionsdugligt igen och sålts vidare till kriminella. Foto: Polisen/TT
Äldre vapen från krigen på Balkan står fortfarande för den stora massan av Europas illegala vapen.Pluggade vapen, som går att göra funktionsdugliga igen, nyinköpta från vapenfirmor i samma område utgör dock ett växande problem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Via tre inköpsresor till en slovakisk vapenfirma öster om huvudstaden Bratislava misstänks fyra män ha smugglat in 235 pluggade vapen till Sverige. Kulsprutepistolerna och automatpistolerna har sedan gjorts användbara igen och sålts vidare till kriminella. Nu börjar rättegången mot kvartetten i Malmö tingsrätt och tillvägagångssättet är ingen nyhet för polisen.

– Den stora mängden av illegala vapen kommer fortfarande från västra Balkan och de områden som har haft forna krig. Det är vapen som har blivit över och är kvar på marknaden. Men nu kan man se att den vanliga mängden plussas på med den här typen av smuggling och inköp direkt från olika vapenfirmor, säger Emil Eisersjö, sektionschef på underrättelseenheten vid polisens nationella operativa avdelning (Noa).

En stor del av de illegala vapen som cirkulerar runt i Europa består av just pluggade vapen som återigen har gjorts funktionsdugliga eller start- och gaspistoler som modifierats till dödliga vapen, enligt den europeiska polismyndigheten Europol. Kriminella över hela Europa utnyttjar att det finns olika vapenlagstiftningar bland EU:s medlemsstater. Förra sommaren grep exempelvis italiensk militärpolis två maffiamän som hade köpt 160 pluggade vapen från Slovakien.

– Vi har sett en liten trend där vapen kommen från de här ställena. Det är ett av våra fokusområden att försöka samarbeta med andra länder och tillsammans försöka förhindra den här utvecklingen, säger Emil Eisersjö.

Malmöborna som nu ska upp i rätten misstänks ha använt hyrbilar för att föra in vapnen. Enligt Europol är dock postgång numera det vanligaste sättet att smuggla illegala vapen eller vapendelar. Handeln sker via marknadsplatser på den dolda delen av internet som kallas Darknet.

– Vi ser alla typer av varor i postflödena nu. Det är narkotika, det är vapendelar, det är vapen. Det följer samma trend som utvecklingen i stort. Vi har en bassmuggling med den traditionella smugglingen med bilar och lastbilar och annan transport över våra gränser och sedan kan vi plussa på den här marknaden. Vi har en utmaning i Sverige och Europa att komma tillrätta med den utvecklingen, säger Emil Eisersjö.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan