|

Tvisten inom pappersindustrin är löst

Zoom
Foto: Arkiv/Jonas Brunnström

Pappersförbundet och Skogsindustrin har enats i tvisten om det nya kollektivavtalet för pappersindustrin.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det nya avtalet gäller i två år, fram till utgången av november 2020.

Enligt det nya avtalet kommer lönerna inom pappersindustrin att höjas i två omgångar. Höjningarna innefattar både en allmän förhöjning och en lokalt förhandlingsbar förhöjning. Löneförhöjningarnas inverkan på lönenivån inom industrin är i medeltal 1,8 procent det första året och 1,7 procent under det andra.

Det nya kollektivavtalet innebär också att det nuvarande övertidsförbudet och de lokala samarbetsförbuden slopas. Det betyder att man nu kan ta in arbetskraft för sidotjänster, som exempelvis lastning och lossning, städning eller bevakning, externt. Att övertidsförbudet upphör betyder att det nu blir möjligt att erbjuda extra jobb, och på så sätt hålla i gång fabriker som tidigare tvingats stå stilla under helgdagar på grund av för höga kostnader.

Avtalet ska ännu godkännas av Pappersförbundets styrelse som sammanträder den 17 november.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

HS: Regeringen tvistar om restaurangernas öppettider

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.
Foto: Pixabay/SPT

Restaurangbranschen håller andan medan regeringen förhandlar om nya restriktioner på grund av det förvärrade smittläget.

Smittläget i regionerna ska avgöra öppettiderna.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan