|

Möttölä: Slagsmålet gav Markkanen chansen att glänsa

Hanno Möttölä säger att Markkanen redan är en hörnsten i Chicagos lagbygge. Markkanen har satt in flest trepoängare av nykomlingarna i NBA.
Ett handgemäng mellan två lagkamrater hjälpte NBA-nykomlingen Lauri Markkanen på traven. – På sätt och vis var slagsmålet en lyckträff för Lauri och Chicago, säger den före detta NBA-spelaren Hanno Möttölä till SPT.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Lauri Markkanen har fått en strålande inledning på basketlivet i NBA. Markkanen har fått axla ett stort ansvar i Chicago och inte gjort någon besviken.

Frågan är om situationen hade varit densamma utan ett visst slagsmål den 17 oktober, några dagar innan NBA-starten.

Markkanens lagkamrater Bobby Portis och Nikola Mirotic rök ihop på träning. Portis slog Mirotic så illa att Mirotic fick hjärnskakning och frakturer i ansiktet. Portis stängdes av i åtta matcher för tilltaget.

Då Chicago plötsligt saknade två spelare fick laget tänka om. Det var naturligt att ge lovande Markkanen mer ansvar. Markkanen har tackat för förtroendet genom att snitta femton poäng och åtta returer per match.

Hanno Möttölä – Finlands första NBA-spelare och Markkanens tidigare tränare – kallar situationen en lyckträff för Markkanen och Chicago.

– Om Lauri hade tvingats dela på spelminuterna med Portis och Mirotic hade Chicago kanske inte lagt märke till hur bra Lauri är, säger Möttölä.

Nu har både Portis och Mirotic återvänt men Markkanen har hunnit befästa sin position i laget. Möttölä säger att Markkanen redan blivit en hörnsten i Chicago.

– Lauri har spelat fördomsfritt och utnyttjat det stora antalet spelminuter han fått.

Chicago var bottentippat innan säsongen och har varit precis så blekt som befarat. Laget ligger näst sist i NBA:s östra halva.

Att få mycket ansvar i ett dåligt lag är ändå bättre än ströminuter och en liten roll i ett topplag.

– Det är helt klart att det är bra för Lauri att spela mycket och göra ett namn för sig i ligan. Å andra sidan kan det befläcka en spelares rykte om man spelar i ett förlorande lag i flera år, säger Möttölä.

För att vara 213 centimeter lång är Markkanen en väldigt bra trepoängsskytt.

Kunnandet har kommit till nytta i Chicago. Markkanen blev den första nykomlingen någonsin att sätta in tio trepoängsskott efter tre matcher.

Trettiofem procent av Markkanens trepoängare har hittat rätt. Det är nästan exakt detsamma som snittet i hela ligan.

I dagsläget tar Markkanen majoriteten av avsluten bakom trepoängslinjen, men i framtiden kommer Markkanen att spela närmare korgen, tror Möttölä.

– Det är mycket svårare att göra poäng nära korgen i NBA än i EM eller i universitetsbasketen. Försvararnas snabbhet, räckvidd och spänst är på en hel annan nivå i NBA.

– Just nu har Lauri inte riktigt det som krävs för att spela under korgen match efter match. Jag tror att situationen förändras inom ett par år, då Lauri blivit mer erfaren och starkare.

Markkanen är fortfarande bara 20 år gammal och har ett helt basketliv framför sig. Karriären är i sin linda.

Bristen på rutin gör att Markkanen ibland gör enkla fel och tappar bollen.

Vad är viktigast för honom just nu?– Han måste förbättra sina styrkor ännu mer, alltså skotten och speluppfattningen. För att Lauri ska bli en toppspelare på sin position (power forward) måste han jobba upp rörligheten och explosiviteten till en högre nivå. Så måste Lauri också bli starkare för att klara av att försvara nära korgen, säger Möttölä.

Redan nu har Markkanens skott imponerat på många. Storstjärnan LeBron James berömde Markkanen efter att finländaren satt in 19 poäng mot Cleveland.

– Han är en väldigt självsäker kille som har ett jäkla skott, sa James enligt NBA:s webbplats.

Lauri Markkanen

 • Ålder: 20 år
 • Längd: 213 centimeter
 • Vikt: 104 kilogram
 • Draftad: Sjua, 2017
 • Tidigare klubbar: Arizona Wildcats (universitetslag), HBA-Märsky.
 • Markkanens elva första NBA-matcher:
 • Spelminuter: 336
 • Poängsnitt: 14,5
 • Antal returer i snitt: 8
 • Lyckade skott: 43 procent
 • Lyckade trepoängare: 35 procent
 • Andelen trepoängare av avsluten: 58 procent
 • Lyckade straffkast: 83 procent

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Sport

Utvisningarna stod Muik dyrt

ISHOCKEY Muik Hockey blev utan poäng i hemmahallen i helgen. Spelarna höll nästan jämna steg med D-Kiekko i två perioder, men i slutändan stod utvisningarna laget dyrt. Nykarlebylaget förlorade med 1–5 (1–1, 0–1, 0–3)

Nyhetsbild
Lokalt

Vasa sjukvårdsdistrikt reser till Australien för 15 600 euro

VASA I oktober åker fyra representanter för Vasa sjukvårdsdistrikt till Australien för att delta i en kongress. Totalt kostar resan drygt 15 000 euro.

Nyhetsbild
Sport

GBK fick sin revansch - slog KuFu med 3-1

Fotboll Fjärde gången gillt. GBK lyckades äntligen besegra Kuopiolaget KuFu-98.

Nyhetsbild
Lokalt
1

Gammal stenbro riskerar att förstöras

JAKOBSTAD En gammal stenbro från 1920-talet har väckt intresse i samband med byggandet av nya företagstomter vid Spituholmen, Pirilö.

Mest läst senaste veckan