|

Dettmann fly förbannad på basketbråket

NyhetsbildZoom
"Titta, jag gör som Euroleague och plockar russinen ur kakan", säger Dettmann då pressfotografen tar bilder. Foto: Martti Kainulainen/Lehtikuva
Med sex dagar kvar till VM-kvalöppningen mot Bulgarien, är det högst oklart om de blåvita nyckelspelarna Petteri Koponen och Sasu Salin får delta. – Euroleague skadar basketen med flit, säger landslagstränaren Henrik Dettmann.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Affärsmoguler som endast tänker på pengarna. En liga som med flit skadar basketen. En stor kamp mellan egon.

Så låter det då Henrik Dettmann lägger ut texten om de omtalade meningsskiljaktigheterna mellan internationella basketförbundet Fiba och ECA, som ansvarar för Euroleague.

Sedan tidigare stod det klart att NBA-proffset Lauri Markkanen inte får spela mot Bulgarien. Nu är också viktiga Petteri Koponens och Sasu Salins deltagande högst osäkert.

Ett nytt kvalsystem och en dragkamp om inflytande ligger bakom schismen. Fiba och ECA har inte kommit överens om matchtidtabellen.

Bråket påminner en hel del om meningsskiljaktigheterna som stoppade NHL-spelarna från OS.

Samma dag som Finland spelar mot Bulgarien möter Sasu Salins Unicaja Malaga CSKA i Euroleague. Petteri Koponens Barcelona spelar mot Maccabi Tel Aviv dagen innan landskampen.

Dettmann säger att affärsmoguler som endast tänker på pengar håller spelarna som gisslan. Han pekar finger åt Euroleague.

– Det är en totalt ohållbar situation för idrotten. Euroleague förlorar och basketen förlorar. Ingen som respekterar idrott och basket kan godkänna det här.

Fiba är inte heller helt oskyldigt, poängterar Dettmann – men förbundet bryr sig i varje fall.

– Euroleagues ledare älskar inte basket. De bryr sig inte om sporten och skadar basketen med flit.

Tidigare kvalade länder in till VM via till exempel OS och EM, men nu måste alla som vill spela i VM delta i kvalet.

Fiba har tagit efter fotbollen och lagt kvalet mitt under säsongen. Euroleague har vägrat lägga in landslagspauser.

Wild card-systemet – som gav Finland en biljett till VM år 2014 – har också slopats.

Dettmann säger att det nya kvalsystemet är fantastiskt för den idrottsliga rättvisan, men ur en kommersiell synvinkel är förändringen inte lika bra. Många högklassiga matcher kan spelas samtidigt.

Finland lottades i samma grupp som Bulgarien, Tjeckien och Island. De tre bästa nationerna tar sig vidare till följande kvalfas.

Lottningen var gynnsam för Finland, som är gruppens högst rankade lag.

Finland inleder kvalet med att möta Bulgarien på bortaplan på fredag nästa vecka. Tre dagar senare står Tjeckien för motståndet i Helsingfors.

Senast Finland mötte Bulgarien var i EM-kvalet år 2008. Då vann Bulgarien två gånger över Finland.

Men det var innan den blåvita basketboomen och de fina EM-framgångarna. Finland har i dagsläget ett mycket mer gediget spelarmaterial på fötterna och går in som stor förhandsfavorit.

Bulgarien är en knepig motståndare, vidhåller Dettmann. Chefstränaren letar efter orden då han ska beskriva de två första motståndarna. Dettmann säger att han inte vill vara elak.

– Det är länder som är... svåra att möta. Tuffa och fräcka. De är bra på att röra sig i basketreglernas gråzon.

Förutom Markkanen och antagligen Koponen och Salin saknas också vana landslagsmannen Gerald Lee junior. Lee är skadad och har opererats i Finland. Han förväntas vara borta i några veckor.

Erik Murphy och Jamar Wilson är däremot tillbaka efter skador.

Truppen kan ändå leva till och med på matchdagen. Dettmann utesluter inte att Koponen och Salin får klartecken att delta i den elfte timmen.

– Jag har ändå inte bokat flyg för dem, om vi säger så. Men det är inget problem. Det går lätt att fixa biljetter på flygplatsen.

Nästa sommar är situationen mycket bättre. Finland spelar två kvalmatcher i juni och juli och då kan Koponen, Salin och Markkanen medverka.

" />"

Kommentarer
|

Salming om dopning: Funnits i hockeyn

Nyhetsbild
Börje Salming vill se större öppenhet kring dopningen inom professionell idrott. Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börje Salming varnar för försäljning av prestationshöjande preparat i Sverige. Den 68-åriga ishockeylegendaren är övertygad om att hans egen sport har problem med dopning.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!
Prenumerera

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan