Valet till förbundsdagen i september lämnade Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU utan egen majoritet och den tidigare koalitionspartnern socialdemokratiska SPD tackade nej till fortsatt regeringssamarbete.

Nu försöker Merkels block sy ihop en ny regering tillsammans med De gröna och liberala FDP, men samtalen går trögt. Skilda uppfattningar om migration och klimat anges som de största hindren för en ny koalitionsregering.

Efter fyra veckor av sonderingar rapporteras de fyra inblandade partierna fortfarande stå långt ifrån varandra när samtalen fortsätter på övertid. Klockan 18 på söndagskvällen hade satts som slutpunkt, men klockslaget passerade utan besked. Partierna missade en tidigare självpåtagen tidsfrist i torsdags.

De största stötestenarna är klimatfrågan, där De gröna vill ha stora utsläppsminskningar, och invandring, där det bayerska CSU kräver hårdare regler.

Om partierna inte kan enas kan det bli nyval, men det vill inget av de etablerade partierna, som är rädda att förlora ytterligare mark till högerpopulistiska AFD.

Bakgrund: Regeringssamtalen

  • Parlamentsvalet i Tyskland den 24 september blev ett fiasko för den tyska politikens två dominanter CDU/CSU och SPD. Valets stora vinnare var högerpopulistiska AFD, som tog plats i förbundsdagen. Även liberala FDP – som åkte ur parlamentet 2013 – gjorde ett starkt val och kunde åter ta plats.
  • Redan på valnatten meddelade den modfällda SPD-ledningen att man lämnar det koalitionssamarbete med CDU/CSU som styrt Tyskland sedan 2013. Därmed återstår endast en matematiskt och politiskt möjlig regeringskonstellation: en så kallad Jamaicakoalition, med CDU/CSU, FDP och De gröna. Modellen har fått sitt namn efter färgerna i jamaicanska flaggan, och har inget med landet i fråga att göra.
  • Sedan mitten av oktober pågår sonderingssamtal mellan de fyra partierna. En första tidsfrist löpte ut i torsdags, den 16 november. Den har nu flyttats fram till söndagen den 19 november. Därefter ska respektive parti bestämma om man är redo att gå in i regelrätta koalitionsförhandlingar.
  • Skulle förhandlingarna haverera har förbundspresident Frank-Walter Steinmeier två möjligheter: att föreslå förbundsdagen att återvälja Angela Merkel som kansler – vilket skulle innebära ett för tyska förhållanden ovanligt minoritetsstyre och är ett osannolikt alternativ – eller att upplösa parlamentet och utlysa nyval. ()