EMA finns i dag i London, men ska nu alltså, på grund av Brexit, flyttas. Paris har rankats som favorit som ny hemort för verket, tätt följt av Köpenhamn som stark tvåa och Stockholm på tredjeplats, skriver Dagens industri.

19 av 27 EU-länder vill locka till sig EU-myndigheten. Det är bara de baltiska länderna och Ungern, Slovenien och Cypern som inte deltar i tävlingen.

Helsingfors är med i tävlingen, men har haft en förhållandevis liten budget jämfört med vissa andra lobbare, 350 000 euro, skriver svenska Yle.

EU:s kemikalieverk har redan sitt säte i Finland, och den finländska delegationen försöker använda det till sin fördel och menar att de erfarenheter kemikalieverket medför skulle underlätta flytten till Helsingfors.

Man har även betonat att en flytt till Helsingfors inte skulle äventyra den europeiska läkemedelssäkerheten och lyfter fram att de finns färdiga utrymmen i nära anknytning till Europas största universitetssjukhus, skriver svenska Yle.

EMA:s huvuduppgift är att godkänna och övervaka läkemedel inom EU. Myndighetens vetenskapliga rekommendationer håller en hög standard och myndigheten utfärdar oberoende rekommendationer om läkemedel för människor och djur på grundval av en omfattande vetenskaplig utvärdering.

EMA publicerar tydlig och objektiv information om läkemedel och deras godkända användning.

EMA har 900 anställda och beräknas få nästan 40 000 besök varje år. Det skulle generera ett betydande uppsving i både hotell- och restaurangnäring liksom flygtrafiken, enligt Yle.