|

Även Evira varnar för silvervatten

Kollodialt silver. Zoom
Foto: Arkiv/Linus Lindholm

Kollodialt silver.

Silvervatten får inte säljas eller marknadsföras som livsmedel, säger Livsmedelssäkerhetsverket Evira. En av Eviras överinspektörer säger att det inte går att lita på de utlovade hälsofördelarna.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Evira meddelar att kolloidalt silver inte i någon form är en tillåten ingrediens i livsmedel. Således är inte silvervatten till för invärtes bruk.

- En ska inte använda silvervatten. Det finns inga grunder i forskningen som skulle tyda på att det är hälsosamt för invärtes bruk. Om silvervatten marknadsförs för invärtes bruk ingriper alltid Evira i marknadsföringen, säger Päivi Levänti, överinspektör på Eviras kemiska livsmedelssäkerhetsenhet.

De skadliga effekterna kan uppstå under lång tids användning, skriver Evira på sin webbplats. Den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet, Efsa, har inte kunnat utvärdera om kolloidalt silver är säkert att konsumera. Det finns inte heller med i EU:s förordning med ämnen som är godkända att ingå i kosttillskott.

Kolloidalt silver, alltså silverpartiklar i metallisk form som svävar omkring i en lösning, kan användas bland annat för vattentanksdesinficering. Däri ligger även svårigheten med att hålla silvervattnet från marknaden, enligt Levänti.

Annons
- En konsument kan köpa den i påstått syfte för desinficering även fast den tänker använda den för invärtes bruk.

Den snabba och omväxlande internetförsäljningen är även ett problem.

- Vår övervakning snappar då och då upp fall där silvervatten marknadsförts som livsmedel eller kosttillskott. Då ingriper vi direkt. Det är svårt att hålla det bort från marknaden eftersom internetförsäljningen ständigt förändras. Ena dagen kan en webbshop sälja silvervatten, den andra dagen säljer de inte mera, eller så säljer de bara små partier. Då hinner vi inte reagera.

Men silver får ändå användas som livsmedelstillsats. Silver i fast, metallisk form kan användas som ett färgämne i livsmedel. Som färgämnet E147 är silver tillåtet endast som överdrag på godis och choklad samt i likörer. För dessa ändamål gäller inga gränsvärden för färgämnet. Då rör det sig alltså inte om silver i form av nanopartiklar, skriver Evira på sin webbplats.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.
|

Händer i dag: Regeringen sammanträder – diskuterar exitplanen

Regeringen samlas i Ständerhuset klockan 17.
Foto: Ari Sundberg/SPT

Regeringen samlas i Ständerhuset klockan 17.

Regeringens enkät för allmänheten samlade över 2 000 kommentarer om den planerade förslaget till exitplan.

Vill du läsa hela artikeln?

Obegränsad tillgång till webbnyheter och e-tidningen.

1 månad för 1 €

Mest läst senaste veckan