Vasabon Minna Nikander var förhandsfavorit efter att stadsstyrelsen föreslagit henne som stadens nya stadsdirektör och det blev aldrig någon större spänning när Kasköfullmäktige röstade.

Nikander fick tolv röster medan Martin Norrgård, också han från Vasa, fick fem röster. Omröstningen var sluten men av allt att döma var det de fem SFP:arna i fullmäktige som stödde Norrgård.

SFP var enda partiet som ställde sig bakom Norrgård i stadsstyrelsen och det var SFP:s Catharina Skur som i fullmäktigedebatten föreslog att man väljer Norrgård.

Övriga partier ansåg att Nikander var det bästa valet.

– Hon har precis en sådan arbetserfarenhet som behövs här i staden. Stadsdirektören behöver vara lite av en tusenkonstnär, sa Mirja Högstrand (VF).

Enligt beslutet ska Nikander anställas från och med 1 december med en prövotid på sex månader. Hon får en slutlön på 5.500 euro i månaden.

Martin Norrgård valdes till reserv.

Totalt hade stadsdirektörtjänsten lockat 13 sökande. Fem av dem kallades till intervju men en drog tillbaka sin ansökan i slutskedet.

Kaskö har varit utan ordinarie stadsdirektör sedan sommaren när Marlene Svens, något överraskande efter över 20 år på posten, sa upp sig. Lis-Marie Enroth-Niemi har skött tjänsten som tf under hösten.