|

Miserabel måndag för basketlandslaget: Slarvigt Finland föll mot Tjeckien

NyhetsbildZoom
Finland har inte imponerat i VM-kvalinledningen. Foto: Ville Vuorinen/Lehtikuva
Finland och Tjeckien bjöd på allt annat än basketgodis i VM-kvalmatchen i Helsingfors. Tjeckien avslutade vassast och vann det poängfattiga mötet med 64–56.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kvalguppens två bästa lag möttes i Helsingfors, men bjöd på allt annat än publikvänlig basket.

Att Tjeckien vann efter att bara ha gjort 64 poäng säger det mesta. Tjeckien var det bättre av två dåliga lag.

Finlands insatser i de två första perioderna var som natt och dag.

Matchinledningen var en orgie i felaktiga beslut, intetsägande anfall och trubbigt trepoängsskytte. Finland låg under med tio poäng efter en fullständigt usel första period. Saknaden efter Petteri Koponen och Sasu Salin var stor.

Men sedan vaknade det blåvita landslaget ur koman och växlade upp.

Zoom

Jamar Wilson blixtrade stundvis till – men det räckte inte. Foto: Ville Vuorinen/Lehtikuva


Finland vann den andra perioden med siffrorna 21–6 – dominansen var med andra ord total. Tjeckien spelade hela sju minuter utan att göra poäng.

Efter pausvilan anföll Finland ängsligt. Anfallsspelet saknade struktur och Tjeckien kom igen. Det var jämnt skägg inför den avgörande akten: 38–38.

Tjeckien var bäst då det gällde som mest. I matchens avgörande sekvenser hade tjeckerna krutet torrt – medan finländarnas panikartade skottförsök misslyckades.

Slutsiffrorna skrevs 64–56 till Tjeckien.

Roope Ahonen var en av få finländare som fick till det i matchen. Ahonen satte in några viktiga trepoängare och stod för sammanlagt elva poäng.

Förutom Ahonen kom bara Shawn Huff upp till ett tvåsiffrigt poängantal.

Om inte Euroleague och internationella basketförbundet Fiba löser sin tvist kan några till ångestfyllda kvalmatcher vänta Finland.

Finland fortsätter VM-kvalet med att möta Island borta och Bulgarien hemma i februari. Finland har tre poäng efter två matcher: kvalets första match slutade i bortaseger över Bulgarien med 82–80.

Matchfakta

  • Finland–Tjeckien 56–64 (9–19, 21–6, 8–13, 18–26)
  • Finland: Shawn Huff 13 poäng, Roope Ahonen 11 poäng
  • Tjeckien: Blake Schilb 17 poäng, Vojtech Hruban 14 poäng
  • Publik: 5 065

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan