Kvalguppens två bästa lag möttes i Helsingfors, men bjöd på allt annat än publikvänlig basket.

Att Tjeckien vann efter att bara ha gjort 64 poäng säger det mesta. Gästerna var det bättre av två dåliga lag och tog en arbetsseger.

Shawn Huff skrattade uppgivet efter matchen. Finland hade oerhört svårt att göra poäng. I Lauri Markkanens, Petteri Koponens och Sasu Salins frånvaro var de goda råden dyra.

– Det syntes att vissa spelare saknas. Då man passar bollen åt Markkanen vet man att han sköter resten. Vi måste förändra vårt spelsystem, men det går inte att träna in ett nytt på en vecka, säger Huff.

Chefstränaren Henrik Dettmann erkänner att matchen inte var en stor basketfest.

– Det var väldigt frustrerande. Men jag är stolt över alla i truppen. Exakt hälften av spelarna var borta eller drogs med skador.

Huff spelade halvskadad och gjorde ändå 13 poäng – mest av alla i Finland.

– Om inte det hade varit en VM-kvalmatch hade Huff inte spelat, säger Dettmann.

Matchinledningen var en finländsk orgie i felaktiga beslut, intetsägande anfall och trubbigt trepoängsskytte. Finland låg under med tio poäng efter en fullständigt usel första period.

Men sedan vaknade det blåvita landslaget ur koman och växlade upp. Det var jämnt skägg inför den avgörande akten: 38–38.

Tjeckien var bäst då det gällde och vann med 64–56.

– Det harmar, vi hade alla chanser att vinna, säger Dettmann.

– Det var en av de fulaste matcherna jag spelat i. Men vi visste att vi måste spela på det sättet för att kunna vinna, säger Huff.

Om inte Euroleague och internationella basketförbundet Fiba löser sin tvist kan några till ångestfyllda kvalmatcher vänta Finland.

– Jag och resten av basketfolket hoppas att de når en lösning, säger Huff.

Landslaget fortsätter VM-kvalet med att möta Island borta och Bulgarien hemma i februari. Finland har tre poäng efter två matcher.