|

Shawn Huff: Det var en otroligt ful match

NyhetsbildZoom
Finland saknade många viktiga pjäser i mötet mot Tjeckien. Det syntes.Foto: Ville Vuorinen/Lehtikuva Foto: Ville Vuorinen/Lehtikuva
Ett vingklippt Finland föll mot Tjeckien i VM-kvalet i basket. Saknaden efter de frånvarande stjärnorna var stor. – Det går inte att träna in ett nytt spelsystem på en vecka, säger Shawn Huff.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Kvalguppens två bästa lag möttes i Helsingfors, men bjöd på allt annat än publikvänlig basket.

Att Tjeckien vann efter att bara ha gjort 64 poäng säger det mesta. Gästerna var det bättre av två dåliga lag och tog en arbetsseger.

Shawn Huff skrattade uppgivet efter matchen. Finland hade oerhört svårt att göra poäng. I Lauri Markkanens, Petteri Koponens och Sasu Salins frånvaro var de goda råden dyra.

– Det syntes att vissa spelare saknas. Då man passar bollen åt Markkanen vet man att han sköter resten. Vi måste förändra vårt spelsystem, men det går inte att träna in ett nytt på en vecka, säger Huff.

Chefstränaren Henrik Dettmann erkänner att matchen inte var en stor basketfest.

– Det var väldigt frustrerande. Men jag är stolt över alla i truppen. Exakt hälften av spelarna var borta eller drogs med skador.

Huff spelade halvskadad och gjorde ändå 13 poäng – mest av alla i Finland.

– Om inte det hade varit en VM-kvalmatch hade Huff inte spelat, säger Dettmann.

Matchinledningen var en finländsk orgie i felaktiga beslut, intetsägande anfall och trubbigt trepoängsskytte. Finland låg under med tio poäng efter en fullständigt usel första period.

Men sedan vaknade det blåvita landslaget ur koman och växlade upp. Det var jämnt skägg inför den avgörande akten: 38–38.

Tjeckien var bäst då det gällde och vann med 64–56.

– Det harmar, vi hade alla chanser att vinna, säger Dettmann.

– Det var en av de fulaste matcherna jag spelat i. Men vi visste att vi måste spela på det sättet för att kunna vinna, säger Huff.

Om inte Euroleague och internationella basketförbundet Fiba löser sin tvist kan några till ångestfyllda kvalmatcher vänta Finland.

– Jag och resten av basketfolket hoppas att de når en lösning, säger Huff.

Landslaget fortsätter VM-kvalet med att möta Island borta och Bulgarien hemma i februari. Finland har tre poäng efter två matcher.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan