|

Enkät: Nya landskapet ska satsa på service

NyhetsbildZoom
För österbottningarna är det viktigt att få service på det egna modersmålet, visar medborgarenkäten från Österbottens förbund. Foto: Jonas Brunnström
Det nya landskapet Österbotten borde satsa på servicen och på att utveckla arbets- och näringslivet, visar Österbottens förbunds medborgarenkät. I enkäten fick invånarna bland annat svara på vad det nya landskapet ska satsa på i sin verksamhet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Med anledning av den kommande landskapsreformen ville Österbottens förbund höra österbottningarnas åsikter om vilka frågor som är viktiga för regionen i framtiden. Genom en medborgarenkät som genomfördes mellan den 27 september och 23 oktober mottog förbundet 654 svar.

Irina Nori som jobbar med det nya landskapets strategi på Österbottens förbund tycker att svaren på enkäten var delvis överraskande.

– Servicen är viktig och det hade vi förväntat oss. Det var överraskande att vi fick så många svar om arbets- och näringslivet, eftersom den allmänna diskussionen har handlat främst social- och hälsovården, säger Irina Nori.

Många av de svarande betonade näringsliv, företagande och arbetsplatser som viktiga för regionen. Svarspersonerna vill att det nya landskapet satsar på en mångsidig arbetsmarknad och på att både stora och små företag ska ha bra förutsättningar för sin verksamhet. Ett tema som flera nämnde var sysselsättningsläget för unga utgående från två synvinklar: att minska risken för utslagning och att få ungdomarna att stanna kvar i Österbotten.

Många av svaren handlade om språk. Att få service på sitt modersmål är viktigt för både svenskspråkiga och finskspråkiga. I det nya landskapet är 51 procent av invånarna svenskspråkiga och 43 procent finskspråkiga medan 6 procent talar något annat språk som modersmål. Särskilt viktigt för de svarande är att få personliga tjänster på sitt modersmål. Svarspersonerna hoppas att språken inte ska konkurrera mot varandra, utan efterlyser istället flexibilitet och samarbete.

De som svarade på enkäten uppskattar naturen och språket i Österbotten, och värdesätter också tryggheten. Svarspersonerna tycker att livsmiljön och gemenskapen i Österbotten stöder tryggheten och att det finns en god beredskap mot olika hot.

Av de 654 personerna som deltog i enkäten är största delen bosatta i Vasa, Korsholm, Närpes och Jakobstad. 65 procent svarade på svenska och 35 procent svarade på finska. Två personer svarade på engelska. Största delen, 69,5 procent av de svarande var kvinnor.

– Jag är nöjd över att så många hade skrivit öppna svar. Svaren ger mycket kött på benen för den fortsatta beredningen, säger Nori.

Svaren används för att bereda visionen, målen och strategin för det nya landskapet. I strategin definieras de långsiktiga målen och tyngdpunkterna för landskapets verksamhet. Ett färdigt utkast överlämnas till nya landskapsfullmäktige för behandling våren 2019.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Nyhetsbild
Inrikes

Suvi Widgrén talade öppet om konkursen – en månad senare hade hon trettio jobberbjudanden

Som 22-åring öppnade Suvi Widgrén sin första butik, som 33-åring sålde hon alla fem. Reste jorden runt med familjen, kom tillbaka i januari i år. Blev vd för restaurangkedjan Egg, som hon också investerade i. I juni var konkursen ett faktum.

Nyhetsbild
Opinion

LEDARE: Därför sparkas så många chefer i dag

LEDARE Det är inte nödvändigtvis någon dålig sak att konsumenterna genom digitaliseringen har blivit mer värdedrivna och att rollen som värdeledare och en del av makten flyttas från politiken till andra ansvarstagande aktörer i samhället.

Nyhetsbild
Sport

Backsitsen har gett Robin Holländer en nytändning

INNEBANDY Rumphuggen är ett ord som mycket väl beskriver Robin Holländers förra säsong. Det var ytterst sällan som publiken fick se Blue Fox-centern i aktion.

Mest läst senaste veckan