28 Kronobyäldre fick magsjuka

NyhetsbildZoom
Äldreomsorg. Foto: Arkiv
Sandbacka vårdcenter i Kronoby och äldre inom hemvården har drabbats av en magsjukeepidemi, meddelar hälsosamkommunen Soite.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Sammanlagt 28 boende på Sandbacka vårdcenter och klienter inom hemvården i Kronoby drabbades av magsjuka natten till självständighetsdagen. Hälso- och miljömyndigheten misstänker att det kan handla om en epidemi som sprids via maten och undersöker fallen.

Köket på Sandbacka vårdcenter har granskats i dag och desinficerats. I köket tillverkas också mat för de klienter som hör till Kronobys hemvård. Svar på de prov som togs fås nästa vecka.

Två av de 28 som insjuknat i magsjuka har behövt sjukhusvård. Det har handlat om kräkningar, diarré och magsmärtor. Prov har tagits av de insjuknade och också de svaren fås nästa vecka. Det verkar som om det handlar om norovirus.

Under torsdagen har inga nya fall uppdagats.

Soite beklagar i ett pressmeddelande det inträffade och ber alla fästa speciell uppmärksamhet vid handhygienen. Det effektivaste sättet att mota smittan är att tvätta händerna med tvål före maten och efter toalettbesök.

Matlagningen på Sandbacka vårdcenter sköts inte av Soite.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan