Lotsbåten som kantrade utanför Borgå på fredagen får sannolikt ligga kvar på havsbottnen i några dagar till. Kari Kosonen, vd för det statsägda lotsföretaget Finnpilot, säger att bärgningen av den 15 ton tunga båten knappast blir av förrän tidigast på onsdagen.

– Inte lyfter vi den på måndagen eller tisdagen. Vi har gjort en plan för bärgningen och den går nu till Olycksutredningscentralen för behandling. Sedan gäller det att besluta om och skaffa fram lämplig utrustning för bärgningen, säger Kosonen och påpekar att väderförhållandena till havs kan påverka tidpunkten för bärgningen.

– Årstiden är naturligtvis ogynnsam för en sådan här operation. Det blåser över tio meter per sekund ute på havet.

Utredningen av fredagens olycka är fortfarande i startgroparna och enligt Kosonen vill Finnpilot inte spekulera i vad som orsakade förlisningen.

– Vi kommer ut med information först när vi vet någonting med säkerhet. För tillfället har vi bara teorier och allt börjar klarna först när vi kan bärga båten, säger han.

Lotsbåten L424 skulle hämta en lots från ett tankfartyg när den kantrade i vattnen utanför Borgå. Två personer dog i olyckan.