43–15 i skott – men 1–2 på resultattavlan.

Ett blåvitt landslag har sällan varit så överlägset som Damlejonen mot Sverige. Finland spelade ut Sverige enligt alla konstens regler – men hade otroligt svårt att näta.

– Det var lite frustrerande match, men jag tyckte vi spelade rätt bra. Jag tycker att vi borde ha skjutit fler skott uppåt, men Sveriges målvakt spelade ju också storartat, säger Ronja Savolainen, som både spelar back och anfallare i landslaget.

Sverige hade exakt ett läge i den första perioden och tog vara på det. Julia Österlund petade in 1–0 bakom Noora Räty.

Med fem minuter kvar av perioden small det till – men inte i Sveriges mål.

Emma Nordin skämde ut sig med en stenhård tackling ur död vinkel på Minnamari Tuominen. Tuominen var groggy och spelade inte mer efter smällen. Nordin fick matchstraff och Finland ett utmärkt kvitteringsläge.

– Det var lite oturligt, vi försökte ropa åt Tuominen att det kommer någon bakifrån, men man hör ju ingenting ute på isen. Det var en ganska ful tackling, det såg inte snyggt ut, säger Savolainen om Luleå-kollegan Nordins tilltag.

Till slut kom utdelningen. Finland hade spelat powerplay i en halv evighet då Rosa Lindstedt utjämnade matchen i periodens sista minut.

I den andra perioden fortsatte det dominanta men ineffektiva finländska spelet. Missarna stod Damlejonen dyrt – Sverige återtog ledningen efter ett sällsynt anfall och ledde med 2–1 inför den avgörande akten.

Finland – som ställde upp utan poängmaskinen Michelle Karvinen – jagade febrilt en reducering, men svenska målvakten Sarah Berglind spikade igen. Finland nätade bara en gång i matchen trots att Sverige drog på sig sju två minuter långa utvisningar och ett matchstraff.

Finland fortsätter Pre Olympic Cup med att möta Tyskland på fredagen och avslutar turneringen på lördag med en match mot Ryssland.