Finländare är jämförelsevis bra att donera blod, och inför julen blir det ibland rusning vid Röda Korsets blodtjänster.

- Under jultiden vill folk faktiskt ge en julklapp, så det är i sig inte en dålig tid för oss. Men vi måste vara förberedda inför julhelgen och därför samlar vi in lite mera än normalt. Därför är det viktiga dagar, speciellt måndag och tisdag på julveckan, säger Iira Hartikainen, informatör vid Röda Korsets Blodtjänst, till Svenska Yle.

För tillfället är blodbanken i brådskande behov av fem av åtta blodgrupper.

- Det betyder inte att blodlagret är slut, men att sjukhusen har beställt mer inför julhelgen, säger Hartikainen till Svenska Yle.

Eftersom blodtjänsterna håller julstängt är det särskilt viktigt att donera precis innan julhelgen. Bland annat cancerpatienter är beroende av färska trombocyter, som stoppar blödningar och läker sår. Trombocyternas hållbarhetstid är bara fem dagar.

Sällsynt afrikanskt behov behövs

För tillfället är den största utmaningen att värva fler donatorer av olika etniska grupper, i synnerhet från olika delar av Afrika.

- Det finns inte en tradition i den gruppen att ge blod. Vi har hela tiden patienter från olika etniska grupper och därför måste vi ha motsvarande blod också, säger Hartikainen till Svenska Yle.

Av de över 30 blodgruppssystemen är ABO- och Rhesus-grupperna de viktigaste. Blodgrupper är ärftliga och skiljer sig i viss mån beroende på etnicitet. Variationerna är små bland patienter från våra grannländer, men hos personer med afrikanskt ursprung förekommer blodkombinationer som inte alls finns bland finländare.

Problem uppstår speciellt då patientens tillstånd kräver mycket blod. Då är de olika blodgruppsegenskaperna av större betydelse för att vården ska bli bra, säger Hartikainen.