|

Silvervatten till barn kan leda till åtal för misshandel

NyhetsbildZoom
Kollodialt silver Foto: Linus Lindholm
Polisen ser mycket allvarligt på fallet där en mamma har gett silvervatten till sitt barn. – Det kan vara fråga om misshandel, säger kriminalkommissarie Eero Välimäki.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det var i torsdags som riksdagsledamoten Mikko Kärnä (C) kontaktade polisen och bad dem utreda en österbottnisk mamma som gett silvervatten till sitt barn i ett tv-program. Nu har kriminalkommissarie Eero Välimäki vid Österbottens polisinrättning hunnit titta på fallet och säger att det sannolikt leder till en förundersökning.

– Men först måste jag prata med utredaren som tog emot fallet och åklagaren. Vi måste tillsammans diskutera om det finns skäl att misstänka brott och vilket brott det i så fall är fråga om, säger Välimäki.

Av den anledningen vill han inte säga något specifikt om fallet. På ett allmänt plan säger han att det kan vara fråga om misshandel. Silvervatten är ett toxiskt ämne, det vill säga ett gift.

– Vi måste också utreda vilka de toxiska ämnena är. För polisen räcker det inte med en tidningsartikel, vi behöver ett expertutlåtande, säger Välimäki.

Ifall polisen och åklagarväsendet bestämmer sig för att gå vidare med fallet kommer barnskyddet att kopplas in. En mamma som misstänks för misshandel av sitt barn kan inte fungera som barnets förmyndare.

Välimäki säger att han inte hört om silvervattendrickande förrän för ett par månader sedan. Så vitt han vet har polisen tills vidare inte utrett ett fall där en förälder gett silvervatten till sitt barn.

Tv-programmet i fråga var MOT:s finska översättning av Svenska Yles Spotligt.

Jag rekommenderar artikeln

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan