|

Miljöministern: Kanske möjligt att slopa stenkol redan 2025

NyhetsbildZoom
Kimmo Tiilikainen. Foto: Lehtikuva/Anniina Luotonen
Energiministern föreslår att energibeskattningen redan från ingången av 2019 ändras så att naturgasen blir mer konkurrenskraftig i förhållande till stenkol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Möjligheten att slopa stenkol som energikälla i Finland redan 2025 börjar utredas, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i ett pressmeddelande.

Utredningen ska göras i samband med lagberedningsarbetet som redan inletts för att slopa energiutvinning ur stenkol till 2030. Detta mål har regeringen slagit fast i sin energi- och klimatstrategi.

Städernas energibolag har i sin kombinerade produktion av el och fjärrvärme undantagsvis ökat användningen av kol under de senaste åren. Det var en av de mest betydande utsläppskällorna i Finland under 2016.

– Det bör göras lättare för städernas energibolag att frångå användningen av kol, säger Tiilikainen som vill göra naturgas mer konkurrenskraftig.

Om naturgasens ställning på energimarknaden förbättras, resonerar Tiilikainen, främjas också tillväxtförutsättningarna för biogas i och med att efterfrågan på gas ökar.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan