|

Miljöministern: Kanske möjligt att slopa stenkol redan 2025

NyhetsbildZoom
Kimmo Tiilikainen. Foto: Lehtikuva/Anniina Luotonen
Energiministern föreslår att energibeskattningen redan från ingången av 2019 ändras så att naturgasen blir mer konkurrenskraftig i förhållande till stenkol.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

– Möjligheten att slopa stenkol som energikälla i Finland redan 2025 börjar utredas, säger bostads-, energi- och miljöminister Kimmo Tiilikainen (C) i ett pressmeddelande.

Utredningen ska göras i samband med lagberedningsarbetet som redan inletts för att slopa energiutvinning ur stenkol till 2030. Detta mål har regeringen slagit fast i sin energi- och klimatstrategi.

Städernas energibolag har i sin kombinerade produktion av el och fjärrvärme undantagsvis ökat användningen av kol under de senaste åren. Det var en av de mest betydande utsläppskällorna i Finland under 2016.

– Det bör göras lättare för städernas energibolag att frångå användningen av kol, säger Tiilikainen som vill göra naturgas mer konkurrenskraftig.

Om naturgasens ställning på energimarknaden förbättras, resonerar Tiilikainen, främjas också tillväxtförutsättningarna för biogas i och med att efterfrågan på gas ökar.

Kommentarer

Larsmo anställer 40 sommarjobbare

Nyhetsbild
Larsmo kommun anställer 40 unga i sommar och jobben kan sökas just nu. Foto: Arkiv
Larsmo kommun anställer i sommar ungefär 40 ungdomar för fyra veckors arbete.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan