Räddningsmanskapet lyckades få upp den medvetslösa mannen ur vaken och han transporterades till Vasa centralsjukhus. Men mannens liv gick inte att rädda. Mannen var född 1962.

Enligt förundersökningsledare Mikko Uusimäki hade mannen gett sig ut på isen för att fiska redan vid åttatiden på söndagsmorgonen.

– På eftermiddagen blev hans anhöriga oroliga när han inte återvänt hem från sin fisketur. De hade försökt följa hans mopedspår ut på isen men vågade inte gå hur långt som helst.

Nödcentralen larmades strax före klockan 16 och i räddningsoperationen deltog enheter från sjöbevakningen och räddningsverket. Det var enligt Uusimäki en ren slump att en svensk räddningshelikopter råkade befinna sig på en övning drygt 70 kilometer från platsen där mannen gått genom isen. Mannen hittades strax efter klockan 16.30.

– Mannen var då medvetslös och bar en flythalare när han drogs upp ur vaken med hjälp av helikoptern. Han fördes med helikoptern till land och vidare med ambulans till centralsjukhuset, säger Uusimäki.

Utredningen fortsätter nu som en dödsorsaksutredning som leds av polisen.

– Om drygt en vecka borde få besked om dödsorsaken. I det här skedet är den ännu oklar, säger Uusimäki.