Keliber placerar fabrik i Karleby

NyhetsbildZoom
Kelibers vd Pertti Lamberg . Foto: Arkiv/Jonas Brunnström
Det har varit oklart var Keliber ska placera sin litiumkemifabrik. Men nu meddelar företaget att det blir på storindustriområdet i Karleby.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

På storindustriområdet finns redan infrastrukturen för industri och dessutom färdiga lösningar för vattenrening och avfallshantering, vilket påverkade beslutet .

– Efter långt och moget övervägande valde vi att placera fabriken i Karleby. Det var framför allt det faktum att storindustriområdet erbjuder så goda möjligheter, säger Kelibers vd Pertti Lamberg.

Från början var det meningen att Keliber skulle placera litiumkemifabriken i Kaustby där malmen finns. I Kalavesi i Kaustby kommer nu i stället malmen från gruvorna att behandlas i ett anrikningssverk. Den litiiumkemiska anläggningen i Karleby ska sedan vidarebehandla materialet till litiumkarbonat.

Jag rekommenderar artikeln
Visa fler
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan