|

Handelsbanken skruvar upp prognosen för 2018

NyhetsbildZoom
Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius. Foto: Björn Stenbacka
I år väntar Handelsbanken en ekonomisk tillväxt i Finland på 2,3 procent. Nästa år planar tillväxten ut till 1,4 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I oktober trodde Handelsbanken att tillväxten 2018 skulle bli 2 procent, men nu uppdateras prognosen till 2,3 procent.

Tillväxten grundar sig på ökad inhemsk efterfrågan och ökad utrikeshandel men betydelsen av inhemsk konsumtion och särskilt investeringar är proportionellt sett större än i fjol. Exporten ökar, men på grund av den tilltagande importen kommer utrikeshandeln i sin helhet att generera avsevärt mindre ekonomisk tillväxt 2018–19 jämfört med 2017, skriver banken i ett pressmeddelande.

– Efter den starka tillväxten i både byggnadsinvesteringarna och investeringarna i maskiner och anläggningar i slutet av 2017 verkar den ekonomiska tillväxten tack vare det starka förtroendet nu ha kommit in i en fas av självdriven tillväxt, motiverar Handelsbankens chefsekonom Tiina Helenius prognosjusteringen.

Före utgången av 2019 sjunker arbetslöshetsgraden till 7,8 procent, enligt banken som räknar med att den ekonomiska tillväxten kommer att avta i Finland 2019 i takt med den globala ekonomin.

Handelsbanken tror att skattereformen i USA stärker US-dollarn en aning mot euron i början av 2018.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Wilma och Matilda pratade bäst – "Det var roligt att få uttrycka en åsikt"

KARLEBY Det blev både språkbad och övning i att tala inför publik när österbottniska gymnasieelever tävlade i retorik på tisdagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan