Uppstartsföretagare får eget uppehållstillstånd

Syftet med den nya lagen är att underlätta invandringen av företagare och toppförmågor till Finland.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Från det 1 april ska det finnas ett eget uppehållstillstånd för uppstartsföretagare. Dessutom underlättas processen för ansökan om fortsatt tillstånd, och giltighetstiden för det första uppehållstillståndet för specialsakkunniga förlängs till två år.

Uppehållstillståndet beviljas av Migrationsverket, men sökanden ska först begära en bedömning av affärsverksamheten. Den görs av Innovationsfinansieringsverket Business Finland, som avgör om företagets affärsmodell har förutsättningar för en snabb internationell tillväxt.

Uppehållstillståndet beviljas för två år, sedan kan tillståndet förnyas. Det tar högst några veckor att bevilja uppehållstillståndet.

Företagare kan också beviljas uppehållstillstånd för affärsverksamhet i form av aktiebolag. Framöver finns det alltså två uppehållstillstånd för företagare: uppehållstillstånd för tillväxtföretagare och uppehållstillstånd för företagare.

Presidenten ska stadfästa lagen den 30 januari.|

98,59 procent av Kotipizzas aktier säljs till norska Orkla

Nyhetsbild
Kotipizza Foto: Mikael Nybacka
I november lade norska Orkla ett bud på alla aktier i Kotipizza. När anbudstiden gick ut den 15 januari, hade ägare till 98,59 procent av aktierna tackat ja.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Förslag som skulle ha försvårat Kvarkensamarbetet röstades ner – "Det här är en stor grej"

Förslaget från EU-kommissionen innebar att samarbete över landgränser skulle favoriseras framom havsgränser. EU-parlamentet sa nej till det här.

Nyhetsbild
Lokalt

Många riskerar bli utanför den digitaliserade servicen

KARLEBY En allt större del av samhällsservicen digitaliseras. Mellersta Österbottens förbund har inlett ett EU-stött projekt som hjälper invånarna att klara de vardagliga kontakterna.

Nyhetsbild
Inrikes

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan