|

Från idioter till poeter: "Vi går back to basics, men ändå inte"

NyhetsbildZoom
Från vänster i bild Anders Wingren (Jakobstads Arbis), Marja-Leena Pitkäaho (Jakobstads kulturbyrå), Peter Roos (Jakobstadsnejdens musikinstitut), Anna Hagen (Jakobstads kulturbyrå), Lisen Sundqvist (projektet Kulturell mångfald i Jakobstad), Jeanette Edfelt (Jakobstads museum) och Annika Högväg (Stadsbiblioteket i Jakobstad). Krafterna bakom Runebergsveckan 2018. Foto: Jessica Poikkijoki
400 personer har redan anmält sig till Runebergsveckans föreläsning "Omgiven av idioter - hur man förstår dem som inte går att förstå". För att få plats har Jakobstads Arbis flyttat den från Optima till Runebergssalen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det här året har arbetsgruppen bakom Runebergsveckan fått in nytt blod. Marja-Leena Pitkäaho och Anna Hagen från Kulturbyrån och Annika Högväg från Stadsbiblioteket har fått fem nya personer att spåna idéer med.

Anders Wingren (rektor för Jakobstads Arbis), Peter Roos (rektor för Jakobstadsnejdens musikinstitut), Lisen Sundqvist (leder projektet Kulturell mångfald i Jakobstad), Jeanette Edfelt (museiamanuens vid Jakobstads museum) och Päivi Rosnell (rektor för Pietarsaaren Työväenopisto).

Det innebär inte att man har kastat alla gamla och välbeprövade idéer överbord.

– I fjol tvekade vi över om vi skulle ordna någon stor Runebergsfest i år, men de nya medlemmarna tyckte att vi absolut skulle göra det, säger Marja-Leena Pitkäaho.

För första gången hålls den i Schaumansalen, men det sker först i slutet av Runebergsveckan. Startskottet blir en tvåspråkig författarkväll onsdagen den 31 januari, Pre-Runeberg med Kari Nars från Jakobstad.

– Han har gett ut flera böcker och arbetat på Finlands Bank med bland annat Mauno Koivisto, säger Annika Högväg.

Han har också skrivit en bok om Mauno Koivisto, som han kommer att tala om.

"Hon tog kontakt med mig då hon hörde att Runebergs fiol finns på museet."
Jeanette Edfelt
Museiamanuens Jakobstads museum


Den svenska författaren Kristina Sandberg, som har skrivit romantrilogin om Maj, kommer att intervjuas av ÖT:s kulturredaktör Sofie Stara under en författarkväll på stadsbiblioteket den 5 februari klockan 19.

Men det är inte bara på biblioteket det ordnas program.

I Black Box på Campus Allegro kommer elever från Jakobstadsnejdens musikinstituts alla fyra inriktningar (dans, teater, bildkonst och musik) att framföra program som de har skapat eller skapar i stunden den 6 februari klockan 18.

Kvällen efter blir det lyrisk afton på Malmska gården, där Susanna Halden spelar på en fiol som har tillhört veckans födelsedagshjälte.

– Hon tog kontakt med mig då hon hörde att Runebergs fiol finns på museet. Den krävde lite restaurering, men inte mycket, säger Jeanette Edfelt.
Zoom

Lisen Sundqvist fungerar som moderator för fredagens samtal om identitet och språk, i vilket tre poeter medverkar. Foto: Jessica Poikkijoki


På den kommer Susanna Halden att framföra Runebergdikter tonsatta av Siv Ågren, med Siv Ågren på gitarr och sång.

På fredag kväll den 9 februari återvänder man till Black Box för ett samtal om poesi.

– Runeberg var diktare, så vi går back to basics, men ändå inte. Jag tyckte att det skulle vara intressant att höra några nya poeter som finns i Finland och i norra Sverige diskutera identitet och språk, säger Lisen Sundqvist.

Poeterna är David Väyrynen från Hakkas i Gällivare kommun i Sverige, Adrian Perera från Nyländska Liljendal och Roxana Crisólogo från Lima i Peru, men bosatt i Finland.
Zoom

David Väyrynen medverkar i samtalet "Platsens poesi: Om identitet och språk" fredagen den 9.2. Foto: Daniel Olausson


Hon vill bland höra vad de har att säga om möjligheterna för författare som skriver på andra språk än finska eller svenska att få stipendier i Finland.

– Det finns en hel del sådana människor, men de får absolut ingen synlighet.

Plock ur programmet

  • 1 februari blir det diktprogram av Jelena Mila med medarbetare från svenska Justin Theatre Production på Stadsbiblioteket i Jakobstad, följt av ÖT:s kulturredaktör Sofie Staras presentation av årets kandidater för Runebergspriset, vilka hon har varit med om att utse.
  • 4 februari blir det finlandssvensk dikt och sång tolkad av Stina Engström, Johan Klingenberg och David Hellman på Svenska gården.
  • 7 februari håller den svenske författaren Thomas Erikson föreläsningen "Omgiven av idioter" i Runebergssalen.

Kommentarer

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan