|

OP-gruppen siar om stigande räntor

Ekonomerna på OP-gruppen tror att den ekonomiska utvecklingen fortsätter. Penningpolitiken skärps och räntorna börjar stiga.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

I Finland ökar tillväxten och ekonomerna tror på en bruttonationalprodukt på omkring 3,3 procent, aningen högre än man trodde i slutet av förra året. Nästa år blir tillväxten omkring 2,3 procent, och arbetslösheten sjunker.

OP-gruppen räknar med att 30000 ska hitta nya jobb, vilket sänker arbetslösheten till 7,8 procent. 2019 kommer arbetslösheten att vara nere på 7,4 procent. Också konsumenternas personliga konsumtion ser också ut att stiga till följd av att arbetslösheten minskar.

Speciellt i länder där det ekonomiska uppsvinget pågått en tid kommer inflationen att öka. Det här leder till att penningpolitiken skärps och räntorna börjar stiga 2019. Enligt OP-gruppens ekonomer kommer euroområdets tillväxt i år att ligga på omkring 2,5 procent, och nästa år på omkring 2 procent.

Det största orosmolnet just nu är, enligt OP-gruppen, finansmarknaden och dess utveckling. Det gäller att vara uppmärksam och reagera på förändringar hos de största centralbankerna där vi kommer att se betydande förändringar runt ledningsborden, skriver OP-gruppen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan