|

IMF höjer global tillväxtprognos

NyhetsbildZoom
Världsekonomiskt forum pågår i Davos denna vecka. Foto: Lehtikuva/AFP/Fabrice Coffrini
Internationella valutafonden (IMF) höjer den globala tillväxtprognosen för i år och nästa år.Men det finns gott om risker enligt fondens ekonomer, som varnar för börsfall och skuldproblem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den globala tillväxten i år och nästa år beräknas nu till 3,9 procent per år, en höjning med 0,2 procentenheter per år jämfört med IMF-prognosen från i höstas.

IMF räknar samtidigt med att fjolårets globala tillväxtlyft blev större än väntat, 3,7 procent, upp från 3,2 procent 2016.

President Donald Trumps omstridda skattesänkningar i USA är en faktor som påverkar utsikterna positivt på kort sikt, enligt IMF:s ekonomer. Därtill kommer en oväntat bred återhämtning i eurozonen.

Prognosuppdateringen kommer av tradition inför det att Världsekonomiskt forum i Davos sparkar igång i veckan, där IMF-chefen Christine Lagarde får tillfälle att prata om reformbehov och riskhantering med en lång rad världspolitiker och tungviktare från näringslivet.

Börser är högt värderade och det finns gott om orosmoln längre fram, varnar IMF:s ekonomer i rapporten. De pekar på en risk för att tillgångsbubblor ska korrigeras nedåt, vilket kan slå mot både tillväxt och framtidstro.

Isolationism, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet utgör också riskfaktorer som kan leda till ekonomiska bakslag, enligt IMF-ekonomerna.

"Multilateralt samarbete är fortsatt avgörande för att säkra en global återhämtning"; skriver IMF:s ekonomer i den uppdaterade prognosen.

Högre inflation än väntat i USA skulle kunna vara en utlösande faktor bakom en korrektion på finansiella marknader. I ett sådant scenario, med snabbare räntehöjningar i USA än vad marknaden räknar med, skulle dollarn stärkas och börser tryckas nedåt, enligt IMF.

På global nivå skulle detta kunna slå hårt mot högt skuldsatta länder med exponering mot dollarn och stora behov av att refinansiera sig.

IMF varnar även för ökade handelshinder. Bland annat ser man en risk för att Nafta – USA:s handelsavtal med Mexiko och Kanada – rivs upp eller att brexitförhandlingarna mellan London och Bryssel går snett.

Geopolitiska konflikter i Asien och Mellanöstern samt osäkra politiska situationer i länder som Brasilien, Colombia, Italien och Mexiko är andra faktorer som IMF ser som risker.

USA, Japan och Europa draglok

 • Oväntat stark tillväxt i USA, Japan och eurozonen får IMF att lyfta den globala tillväxtprognosen för 2018–2019.
 • Område/land 2018 2019
 • Hela världen 3,9 (3,7) 3,9 (3,7)
 • USA 2,7 (2,3) 2,5 (1,9)
 • Eurozonen 2,2 (1,9) 2,0 (1,7)
 • Japan 1,2 (0,7) 0,9 (0,8)
 • Storbritannien 1,5 (1,5) 1,5 (1,6)
 • Ryssland 1,7 (1,6) 1,5 (1,5)
 • Kina 6,6 (6,5) 6,4 (6,3)
 • Indien 7,4 (7,4) 7,8 (7,8)
 • Brasilien 1,9 (1,5) 2,1 (2,0)
 • Saudiarabien 1,6 (1,1) 2,2 (1,6)
 • Sydafrika 0,9 (1,1) 0,9 (1,6)
 • Talen i tabellen anger tillväxten i respektive land/område jämfört med året före. I parentes anges vad IMF räknade med för tillväxt i senast föregående prognos från i höstas.
 • Källa: IMF World Economic Outlook Update, 22 januari 2018

Kommentarer
|

98,59 procent av Kotipizzas aktier säljs till norska Orkla

Nyhetsbild
Kotipizza Foto: Mikael Nybacka
I november lade norska Orkla ett bud på alla aktier i Kotipizza. När anbudstiden gick ut den 15 januari, hade ägare till 98,59 procent av aktierna tackat ja.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Inrikes

HS: Världens största enskilda dataläcka – över 770 miljoner adresser och lösenord i fara

I materialet som går under namnet Collection #1 finns 2,7 miljarder rader med användarnamn och lösenord, skriver Helsingin Sanomat.

Nyhetsbild
Inrikes

Annvi Gardberg arbetar med öppen mikrofon och totalt förtroende

Topeliuspriset 2019 tilldelas Yle-journalisten Annvi Gardberg. Hennes undersökande reportage om kolloidalt silver  fick myndigheterna att agera mot företagare som marknadsför skadliga produkter med påståenden om att de botar sjukdomar.

Nyhetsbild
Utrikes

Domkyrkas ovärderliga regalier bestals – Polischef: Ett spektakulärt brott

UTRIKES I somras stals Karl IX:s och drottning Kristinas begravningskronor från domkyrkan i Strängnäs i Sverige. Nu åtalas en 22-årig man för brottet – men de ovärderliga regalierna är fortfarande borta.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan