|

IMF höjer global tillväxtprognos

NyhetsbildZoom
Världsekonomiskt forum pågår i Davos denna vecka. Foto: Lehtikuva/AFP/Fabrice Coffrini
Internationella valutafonden (IMF) höjer den globala tillväxtprognosen för i år och nästa år.Men det finns gott om risker enligt fondens ekonomer, som varnar för börsfall och skuldproblem.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Den globala tillväxten i år och nästa år beräknas nu till 3,9 procent per år, en höjning med 0,2 procentenheter per år jämfört med IMF-prognosen från i höstas.

IMF räknar samtidigt med att fjolårets globala tillväxtlyft blev större än väntat, 3,7 procent, upp från 3,2 procent 2016.

President Donald Trumps omstridda skattesänkningar i USA är en faktor som påverkar utsikterna positivt på kort sikt, enligt IMF:s ekonomer. Därtill kommer en oväntat bred återhämtning i eurozonen.

Prognosuppdateringen kommer av tradition inför det att Världsekonomiskt forum i Davos sparkar igång i veckan, där IMF-chefen Christine Lagarde får tillfälle att prata om reformbehov och riskhantering med en lång rad världspolitiker och tungviktare från näringslivet.

Börser är högt värderade och det finns gott om orosmoln längre fram, varnar IMF:s ekonomer i rapporten. De pekar på en risk för att tillgångsbubblor ska korrigeras nedåt, vilket kan slå mot både tillväxt och framtidstro.

Isolationism, geopolitiska spänningar och politisk osäkerhet utgör också riskfaktorer som kan leda till ekonomiska bakslag, enligt IMF-ekonomerna.

"Multilateralt samarbete är fortsatt avgörande för att säkra en global återhämtning"; skriver IMF:s ekonomer i den uppdaterade prognosen.

Högre inflation än väntat i USA skulle kunna vara en utlösande faktor bakom en korrektion på finansiella marknader. I ett sådant scenario, med snabbare räntehöjningar i USA än vad marknaden räknar med, skulle dollarn stärkas och börser tryckas nedåt, enligt IMF.

På global nivå skulle detta kunna slå hårt mot högt skuldsatta länder med exponering mot dollarn och stora behov av att refinansiera sig.

IMF varnar även för ökade handelshinder. Bland annat ser man en risk för att Nafta – USA:s handelsavtal med Mexiko och Kanada – rivs upp eller att brexitförhandlingarna mellan London och Bryssel går snett.

Geopolitiska konflikter i Asien och Mellanöstern samt osäkra politiska situationer i länder som Brasilien, Colombia, Italien och Mexiko är andra faktorer som IMF ser som risker.

USA, Japan och Europa draglok

 • Oväntat stark tillväxt i USA, Japan och eurozonen får IMF att lyfta den globala tillväxtprognosen för 2018–2019.
 • Område/land 2018 2019
 • Hela världen 3,9 (3,7) 3,9 (3,7)
 • USA 2,7 (2,3) 2,5 (1,9)
 • Eurozonen 2,2 (1,9) 2,0 (1,7)
 • Japan 1,2 (0,7) 0,9 (0,8)
 • Storbritannien 1,5 (1,5) 1,5 (1,6)
 • Ryssland 1,7 (1,6) 1,5 (1,5)
 • Kina 6,6 (6,5) 6,4 (6,3)
 • Indien 7,4 (7,4) 7,8 (7,8)
 • Brasilien 1,9 (1,5) 2,1 (2,0)
 • Saudiarabien 1,6 (1,1) 2,2 (1,6)
 • Sydafrika 0,9 (1,1) 0,9 (1,6)
 • Talen i tabellen anger tillväxten i respektive land/område jämfört med året före. I parentes anges vad IMF räknade med för tillväxt i senast föregående prognos från i höstas.
 • Källa: IMF World Economic Outlook Update, 22 januari 2018

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Klimatet i norra Europa ändrar snabbt - varmare Vasa överraskar inte forskare

På drygt 150 år har Finland blivit 2,3 grader varmare. Nordliga områden långt borta från de stora haven är mest känsliga för temperaturförändringar.

Nyhetsbild
Sport

Fredrik Enlunds motor havererade i Frohburg

ROADRACING Frohburg gjorde inte riktigt skäl för namnet när Fredrik Enlund skulle tävla i IRRC i helgen. Motorn i hans Ducati havererade under lördagens tidskörning så han fick aldrig ställa sig på startlinjen när det riktigt blev åka av.

Nyhetsbild
Lokalt

Ung Vasabo tände eld på lägenheter – det blir fängelse och över 100 000 i skadestånd

I RÄTTEN. En 21-årig man från Vasa döms till 1 år och 2 månaders villkorligt fängelse och över 100 000 euro i skadestånd för att ha tänt eld i två lägenheter sommaren 2015.

Nyhetsbild
Lokalt

Politiska styrgruppen för landskapsreformen valdes – nu representeras alla partier

Den nyvalda politiska styrgruppen för landskapsreformen fyller en viktig uppgift i Österbotten om reformen drivs igenom. Därför är det enligt gruppmedlemmen Mikaela Björklund (SFP) viktigt att den är partipolitiskt förankrad.

Nyhetsbild
Lokalt

De vill föra ut kunskap om andning och lymfsystem – "Många har aldrig hört talas om lipödem"

För sex och ett halvt år sedan var Linda Öhrn i så dåligt skick att hon trodde hon skulle dö. Då kom hon i kontakt med Anders Lönedal, specialist inom tillämpad psykofysiologi med inriktning på andning. I dag driver de företag tillsammans.

Mest läst senaste veckan