|

ECB: Starkare euro hot mot inflationen

NyhetsbildZoom
Mario Draghi. Foto: TT
Europeiska centralbanken (ECB) håller fast vid den expansiva penningpolitiken. Och ECB-chefen Mario Draghi möter nu ytterligare utmaningar i form av en stärkt euro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"


Euron har stärkts med flera procent mot dollarn de senaste veckorna, till den högsta nivån på över tre år. Även om eurozonens ekonomi går allt bättre riskerar en starkare euro att dämpa inflationen.

– Den senaste tidens volatilitet i valutakurserna är en källa till osäkerhet, sade Draghi vid en presskonferens, sedan banken meddelat att styrräntan som väntat lämnas oförändrad på noll procent.

En starkare valuta gör det dyrare att exportera och billigare att importera, och kan radera effekterna av de stimulanser ECB ägnat sig åt de senaste åren. Eller åtminstone göra att det tar ännu längre tid än beräknat att nå inflationsmålet på 2 procent.

Enligt Draghi är en räntehöjning i år inte sannolik, baserat på de data och ekonomiska prognoser som finns nu, och obligationsköpen fortsätter i enlighet med tidigare plan.

Jag rekommenderar artikeln
Andra läser just nu
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan