|

Finländsk förnybar energi växer kraftigt

NyhetsbildZoom
Vindkraft. Foto: Arkiv
I fjol fördubblades den småskaliga produktionen av solel. Samtidigt steg vindkraften med 40 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under fjolåret anslöts 1 223 nya solelsystem till Carunas elnät. Det innebar att produktionseffekten växte från sju till 17 megawatt, som motsvarar en årlig elförbrukning för knappt 700 eluppvärmda egnahemshus.

– Vi vill vara med om att öka möjligheterna att producera förnybar energi och göra det så lätt och enkelt för våra kunder. Vi förstärker nätet så att det stöder ändringar i energisystemet och en ökning av lokal elproduktion, säger Carunas vd Tomi Yli-Kyyny i ett pressmeddelande.

I fjol fördubblades den småskaliga produktion av solel och ökade från drygt tusen till över tvåtusen produktionsenheter.

– Branschen hade som målsättning att fördubbla kapaciteten före utgången av 2017, men utvecklingen var snabbare än förväntat, säger Raimo Lovio, professor vid Aalto-universitetets miljö- och innovationsledning och forskningsansvarig vid Finlands Närenergiförbund rf.

Friska vindar för vindkraften

I fjol började sju industriella vindparker att driva verksamhet inom Carunas nätområde: Muntila vindpark i bruk i Nystad, Ratiperä vindpark i Jämijärvi, Haukineva vindpark i Kurikka, Karhusaari vindpark i Kristinestad och Paskoonharju vindpark i Östermark. Dessutom utvidgades produktionen vid Kivivaara och Peuravaara vindparker i Suomussalmi i Kainuu kommun.

– Caruna fungerar som en länk mellan vindparkerna och elkonsumenterna. Vindparkerna i Kivivaara och Peuravaara är kopplade via egna huvudbrytare till Carunas högspänningsnät. Produktionseffekten överförs både till stamnätet och till den lokala bosättningen, framför allt i Suomussalmi och Hyrynsalmi. På det här sättet blir förnybar vindkraft allmännare och utnyttjas lokalt, säger Yli-Kyyny.

Under de senaste fyra åren har 17 nya vindparker anslutits till Carunas elnät. Ett vindkraftverk har en produktionseffekt på ungefär fyra megawatt. De nya vindparkerna har oftast fem till 15 vindkraftverk.

– Kivivaaras och Peuravaaras 30 vindkraftverk producerar cirka 300 GWh energi om året, vilket motsvarar den årliga förbrukningen för 18 000 eluppvärmda egnahemshus, säger Jaakko Ahola, projektchef för Kivivaara-Peuravaara vindparker vid Taaleri Energia.

– Under 2017 växte vindkraftverkens totala kapacitet i Finland med 40 procent. Tack vare gynnsamma vindar växte vindkraftens produktion med 50 procent jämfört med 2016, säger Lovio.

Caruna är Finlands ledande elöverföringsbolag. Företaget ansvarar för elförsörjning till 670 000 privat- och företagskunder i Nyland, Tavastland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten, Södra och Norra Österbotten, Lappland och Joensuu.

Kommentarer
|

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Nyhetsbild
I år väntas investeringarna i vindturbiner och vindparker komma igång. Foto: Vindkrafsföreningen
Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Ekonomi

Inga nya vindkraftverk byggdes 2018, men nu investeras det igen

Det byggdes inga nya vindkraftverk i Finland 2018, men vindkraftens årsproduktion ökade med över 20 procent. Över 40 procent av vindkraftverken finns i norra Österbotten.

Nyhetsbild
Lokalt

Yle: Infekterat i Solf församling – gammal konflikt säger förra kyrkoherden

SOLF Anställda och kyrkoherden har inte kommit överens i Solf församling. Onödigt gå till Yle med gammal konflikt, tycker tidigare kyrkoherden om bråket.

Nyhetsbild
Kultur

En av Sveriges mest hyllade hårdrockgrupper spelar i Vasa

Sångerskan Johanna Sadonis har kallats "en av den samtida rockscenens starkast lysande stjärnor". Hennes band Lucifer har konsert i Vasa på fredag.

Nyhetsbild
Inrikes

Lohela: Jag stöder Liike Nyt och tänker rösta mot vårdreformen

Riksdagsledamot Maria Lohela (Blå) lämnar Blå framtid och ger sitt stöd till Liike Nyt. Men hon ställer inte upp i valet.

Mest läst senaste veckan