|

Finländsk förnybar energi växer kraftigt

NyhetsbildZoom
Vindkraft. Foto: Arkiv
I fjol fördubblades den småskaliga produktionen av solel. Samtidigt steg vindkraften med 40 procent.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Under fjolåret anslöts 1 223 nya solelsystem till Carunas elnät. Det innebar att produktionseffekten växte från sju till 17 megawatt, som motsvarar en årlig elförbrukning för knappt 700 eluppvärmda egnahemshus.

– Vi vill vara med om att öka möjligheterna att producera förnybar energi och göra det så lätt och enkelt för våra kunder. Vi förstärker nätet så att det stöder ändringar i energisystemet och en ökning av lokal elproduktion, säger Carunas vd Tomi Yli-Kyyny i ett pressmeddelande.

I fjol fördubblades den småskaliga produktion av solel och ökade från drygt tusen till över tvåtusen produktionsenheter.

– Branschen hade som målsättning att fördubbla kapaciteten före utgången av 2017, men utvecklingen var snabbare än förväntat, säger Raimo Lovio, professor vid Aalto-universitetets miljö- och innovationsledning och forskningsansvarig vid Finlands Närenergiförbund rf.

Friska vindar för vindkraften

I fjol började sju industriella vindparker att driva verksamhet inom Carunas nätområde: Muntila vindpark i bruk i Nystad, Ratiperä vindpark i Jämijärvi, Haukineva vindpark i Kurikka, Karhusaari vindpark i Kristinestad och Paskoonharju vindpark i Östermark. Dessutom utvidgades produktionen vid Kivivaara och Peuravaara vindparker i Suomussalmi i Kainuu kommun.

– Caruna fungerar som en länk mellan vindparkerna och elkonsumenterna. Vindparkerna i Kivivaara och Peuravaara är kopplade via egna huvudbrytare till Carunas högspänningsnät. Produktionseffekten överförs både till stamnätet och till den lokala bosättningen, framför allt i Suomussalmi och Hyrynsalmi. På det här sättet blir förnybar vindkraft allmännare och utnyttjas lokalt, säger Yli-Kyyny.

Under de senaste fyra åren har 17 nya vindparker anslutits till Carunas elnät. Ett vindkraftverk har en produktionseffekt på ungefär fyra megawatt. De nya vindparkerna har oftast fem till 15 vindkraftverk.

– Kivivaaras och Peuravaaras 30 vindkraftverk producerar cirka 300 GWh energi om året, vilket motsvarar den årliga förbrukningen för 18 000 eluppvärmda egnahemshus, säger Jaakko Ahola, projektchef för Kivivaara-Peuravaara vindparker vid Taaleri Energia.

– Under 2017 växte vindkraftverkens totala kapacitet i Finland med 40 procent. Tack vare gynnsamma vindar växte vindkraftens produktion med 50 procent jämfört med 2016, säger Lovio.

Caruna är Finlands ledande elöverföringsbolag. Företaget ansvarar för elförsörjning till 670 000 privat- och företagskunder i Nyland, Tavastland, Egentliga Finland, Satakunta, Österbotten, Södra och Norra Österbotten, Lappland och Joensuu.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Kultur

"Jungsborg är ett jätteroligt ställe att spela på"

KARLEBY Martin Söderbacka och Eevalotta Matikainen fortsätter föra in musik i Karlebybornas vardag. På ett café och en vinbar med butik, men allra först i Jungsborg.

Nyhetsbild
Kultur

Annika Åman efterlyser fler scener för de österbottniska dramatikerna

Hur står det till med den österbottniska dramatiken? Finns den, spelas den? Och hur kunde den lyftas fram ännu mer? Det här synar VBL i några artiklar.

Nyhetsbild
Lokalt

Nipsu lyssnar när barnen läser

JAKOBSTAD När Nipsu hälsade på i Kyrkostrands skola i våras ville alla boka tid med henne till hösten. Nipsu jobbar som läshund och ska besöka skolan varannan vecka.

Nyhetsbild
Ekonomi

Nordic Lights bygger ut och automatiserar sitt höglager

Ett helt nytt automatiserat komponentlager gör att lamptillverkningen blir effektivare vid Nordic Lights. Det robotdrivna lagret blir det första av sitt slag i Finland.

Mest läst senaste veckan