|

Solidium gav staten 307 miljoner – köpte mer Konecranes

Avkastningen på Solidiums aktieinnehav var 4,0 procent under perioden juli–december och 12,9 procent under kalenderåret 2017.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Solidiums substansvärde minskade med 39 miljoner euro under halvårsperioden på grund av vinstutdelningen på 307 miljoner euro, och var 7 656 miljoner euro i slutet av 2017.

I enlighet med den nya strategin har Solidiums vd Antti Mäkinen blivit nominerad till styrelserna för Metso, Sampo och Stora Enso. Solidiums mål är att ha en representant i styrelserna för varje innehavsbolag.

– Uppgången på aktiemarknaden mattades av något under andra halvåret 2017, vilket påverkade även Solidiums innehavsbolag. Oavsett detta ökade aktieinnehavens värde från 8,2 miljarder till 8,5 miljarder euro under översiktsperioden. Glädjande var den fortsatt goda kursutvecklingen i Outotec, Stora Enso och SSAB, säger Mäkinen i halvårsöversikten.

Som en del av förnyelsen av aktieportföljen har Solidium under de två senaste veckorna sålt aktier i SSAB, vilket motsvarar 3,6 procent av de emitterade aktierna och ett försäljningsbelopp på 151 miljoner euro. Dessutom såldes alla aktier i Telia Company, motsvarande 3,2 procent av de emitterade aktierna, för 517 miljoner euro.

I fjol minskade Solidium sin ägarandel i Outokumpu från 23,8 procent till 22,8 procent genom att sälja aktier för 36 miljoner euro. Solidium köpte aktier i Konecranes för 29 miljoner euro och ökade därmed ägarandelen från 3,2 procent till 4,2 procent av aktierna.

Konecranesköpet har fortsatt i år, på måndagen flaggade bolaget för att Solidiums innehav den 9 februari uppgick till 5,05 procent av aktierna.

Värdet på Solidiums samtliga innehav var 8 847 miljoner euro vid årsskiftet. Statsägda Solidiums grundläggande uppgift är att förstärka och stabilisera det inhemska ägandet i nationellt sett betydelsefulla företag och öka innehavens ekonomiska värde på lång sikt.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan