|

Undersökning: Världsekonomin slår rekord

Världsekonomin blir allt starkare, visar internationella Ifo World Economic Survey-konjunkturundersökningen. I Europa är Ifo-indexet på sin högsta nivå sedan år 2000 och i hela världen sedan 2007.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det går bra i världsekonomin just nu, åtminstone om man ska tro Tysklands mest inflytelserika ekonomiska forskningsinstitut Ifo i München. Ifos konjunkturundersökning visar att ekonomin slår rekord såväl i Europa som i hela världen.

Även de följande sex månaderna ser bra ut i hela världen, förutom Latinamerika. Där har utsikterna försämrats något under sista tiden.

– Ifos prognos om ökad investeringsbaserad tillväxt bådar gott även för Finlands exportdrivna ekonomi, säger Timo Vuori, chef för internationella ärenden vid Finlands handelskammare, i ett pressmeddelande.

Vuori anser att högkonjunkturen är ett utmärkt läge att påskynda de nödvändiga strukturella reformerna och stärka konkurrenskraften såväl i Finland som resten av Europa.

– Tyvärr kan de stundande valen i Finland och Europa locka politiker till slösaktighet, även om det inte är rekommenderat med tanken på den offentliga ekonomins hållbarhet i längden, säger Vuori.

Han anser att den privata och offentliga sektorns skuldsättning under högkonjunkturen kan bli dyr i längden. Enligt Ifos undersökning är både de korta och de långa räntorna på väg upp. Detsamma gäller inflationen.

Ifo-undersökningen bygger på intervjuer med över tusen ekonomer från över 100 länder. Undersökningen genomfördes i januari–februari i år.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan