Det går bra i världsekonomin just nu, åtminstone om man ska tro Tysklands mest inflytelserika ekonomiska forskningsinstitut Ifo i München. Ifos konjunkturundersökning visar att ekonomin slår rekord såväl i Europa som i hela världen.

Även de följande sex månaderna ser bra ut i hela världen, förutom Latinamerika. Där har utsikterna försämrats något under sista tiden.

– Ifos prognos om ökad investeringsbaserad tillväxt bådar gott även för Finlands exportdrivna ekonomi, säger Timo Vuori, chef för internationella ärenden vid Finlands handelskammare, i ett pressmeddelande.

Vuori anser att högkonjunkturen är ett utmärkt läge att påskynda de nödvändiga strukturella reformerna och stärka konkurrenskraften såväl i Finland som resten av Europa.

– Tyvärr kan de stundande valen i Finland och Europa locka politiker till slösaktighet, även om det inte är rekommenderat med tanken på den offentliga ekonomins hållbarhet i längden, säger Vuori.

Han anser att den privata och offentliga sektorns skuldsättning under högkonjunkturen kan bli dyr i längden. Enligt Ifos undersökning är både de korta och de långa räntorna på väg upp. Detsamma gäller inflationen.

Ifo-undersökningen bygger på intervjuer med över tusen ekonomer från över 100 länder. Undersökningen genomfördes i januari–februari i år.