|

Undersökning: Världsekonomin slår rekord

Världsekonomin blir allt starkare, visar internationella Ifo World Economic Survey-konjunkturundersökningen. I Europa är Ifo-indexet på sin högsta nivå sedan år 2000 och i hela världen sedan 2007.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det går bra i världsekonomin just nu, åtminstone om man ska tro Tysklands mest inflytelserika ekonomiska forskningsinstitut Ifo i München. Ifos konjunkturundersökning visar att ekonomin slår rekord såväl i Europa som i hela världen.

Även de följande sex månaderna ser bra ut i hela världen, förutom Latinamerika. Där har utsikterna försämrats något under sista tiden.

– Ifos prognos om ökad investeringsbaserad tillväxt bådar gott även för Finlands exportdrivna ekonomi, säger Timo Vuori, chef för internationella ärenden vid Finlands handelskammare, i ett pressmeddelande.

Vuori anser att högkonjunkturen är ett utmärkt läge att påskynda de nödvändiga strukturella reformerna och stärka konkurrenskraften såväl i Finland som resten av Europa.

– Tyvärr kan de stundande valen i Finland och Europa locka politiker till slösaktighet, även om det inte är rekommenderat med tanken på den offentliga ekonomins hållbarhet i längden, säger Vuori.

Han anser att den privata och offentliga sektorns skuldsättning under högkonjunkturen kan bli dyr i längden. Enligt Ifos undersökning är både de korta och de långa räntorna på väg upp. Detsamma gäller inflationen.

Ifo-undersökningen bygger på intervjuer med över tusen ekonomer från över 100 länder. Undersökningen genomfördes i januari–februari i år.

Kommentarer

Larsmo anställer 40 sommarjobbare

Nyhetsbild
Larsmo kommun anställer 40 unga i sommar och jobben kan sökas just nu. Foto: Arkiv
Larsmo kommun anställer i sommar ungefär 40 ungdomar för fyra veckors arbete.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan