|

Basketlandslagets plan träffades av blixten – Murphy orolig

NyhetsbildZoom
Erik Murphy skärrades av blixtnedslaget. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
Finlands herrlandslag i basket var på väg till en VM-kvalmatch i Island då flygplanet de färdades i träffades av blixten. Incidenten fick Erik Murphy att ifrågasätta flygsäkerheten.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Flygplan träffas rätt sällan av blixten – men det gjorde Finnairs plan som var på väg till Island. Erik Murphy och resten av herrarnas basketlandslag satt i planet. Basketförbundets informatör Suvi Hakkarainen har bekräftat blixtnedslaget för MTV.

Murphy blev skärrad av det inträffade.

– Alla borde ha en fallskärm under sätet, skriver Murphy på Twitter.Det finns flera argument mot personliga fallskärmar, som att det skulle ta länge att tömma planet och att luftmotståndet gör det svårt att hoppa från passagerarplan.

I verkligheten leder blixtnedslag sällan till farliga situationer. SVT skrev om ämnet 2010.

– Jag förstår att det är traumatiskt för dem ombord. Men flygplan är konstruerade för att klara blixtnedslag, säger Stefan Christensen utredningschef för civil luftfart på Statens Haverikommission.

Men olyckor kan inträffa. För åtta år sedan störtade ett passagerarplan i Colombia efter att ha blivit träffat av blixten under landning. En person omkom av hjärtinfarkt och 114 skadades.

Basketherrarna möter Island på fredag och Bulgarien på söndag i VM-kvalet.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan