Det första landskapsvalet i Finland hålls troligtvis den 28 oktober. Riksdagsledamot Joakim Strand meddelar under söndagen i en intervju i Helsingin Sanomat att han inte ställer sig till förfogande i valet.

– Jag anser att riksdagsledamöter borde kunna släppa fram nya förmågor i landskapsvalet som åtminstone för tillfället ser ut att bli av. Det är alltid bra att bredda ansvaret och involvera fler duktiga människor - som i synnerhet Österbotten är fullt av, säger Strand.

– Det är bättre att Österbotten får med fler förmågor än att jag sitter på 100 stolar, tilläger han.

Han säger också att han som riksdagsledamot från Vasa valkrets automatiskt har mandat och möjlighet att driva Österbottens intressen varje dag, oavsätt om det gäller sjukhusets utveckling, högskolorna, bättre vägar eller att lobba för en ny Kvarken- eller Bergöfärja.

Enligt honom är det inte förnuftigt ur en demokratisk synpunkt att samma person är beslutsfattare på tre olika nivåer. Han föreslår att Finland kunde ta modell av Sverige där det i praktiken är förbjudet att ha samma personer sittande på alla nivåer.

– Sist och slutligen handlar det också om tidsanvändning och ansvaret att kunna sköta de uppdrag man tar på sig till hundra procent. Vasaregionen och Österbotten har enorm potential och nu bör vi släppa fram alla goda krafter, säger Strand.

Joakim Strands uppdrag

  • Riksdagsledamot för SFP där han arbetar i bland annat ekonomiutskottet.
  • Orförande för Vasa stadsfullmäktige.
  • Ordförande för Österbottens förbunds styrelse.
  • Styrelseordförande för Vasa Elektriska
  • Medlem i styrelserna för EPV Energi, Kvarkenrådet, Kvarken Link och Vasa Ykreshögskola.