Strand ställer inte upp i landskapsvalet – vill fokusera på riksdagsarbetet

NyhetsbildZoom
Joakim Strand ställer inte upp i landskapsvalet. Foto: Arkiv/Linus Lindholm
Riksdagsledamot Joakim Strand (SFP) vill ge plats åt nya förmågor i landskapsvalet.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Det första landskapsvalet i Finland hålls troligtvis den 28 oktober. Riksdagsledamot Joakim Strand meddelar under söndagen i en intervju i Helsingin Sanomat att han inte ställer sig till förfogande i valet.

– Jag anser att riksdagsledamöter borde kunna släppa fram nya förmågor i landskapsvalet som åtminstone för tillfället ser ut att bli av. Det är alltid bra att bredda ansvaret och involvera fler duktiga människor - som i synnerhet Österbotten är fullt av, säger Strand.

– Det är bättre att Österbotten får med fler förmågor än att jag sitter på 100 stolar, tilläger han.

Han säger också att han som riksdagsledamot från Vasa valkrets automatiskt har mandat och möjlighet att driva Österbottens intressen varje dag, oavsätt om det gäller sjukhusets utveckling, högskolorna, bättre vägar eller att lobba för en ny Kvarken- eller Bergöfärja.

Enligt honom är det inte förnuftigt ur en demokratisk synpunkt att samma person är beslutsfattare på tre olika nivåer. Han föreslår att Finland kunde ta modell av Sverige där det i praktiken är förbjudet att ha samma personer sittande på alla nivåer.

– Sist och slutligen handlar det också om tidsanvändning och ansvaret att kunna sköta de uppdrag man tar på sig till hundra procent. Vasaregionen och Österbotten har enorm potential och nu bör vi släppa fram alla goda krafter, säger Strand.

Joakim Strands uppdrag

  • Riksdagsledamot för SFP där han arbetar i bland annat ekonomiutskottet.
  • Orförande för Vasa stadsfullmäktige.
  • Ordförande för Österbottens förbunds styrelse.
  • Styrelseordförande för Vasa Elektriska
  • Medlem i styrelserna för EPV Energi, Kvarkenrådet, Kvarken Link och Vasa Ykreshögskola.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Kommunen säljer stugorna vid Seljes på nätet – tomtpriserna slogs fast

KRONOBY Kronoby kommun säljer campingstugorna vid Seljes via en nätauktion. Kommunstyrelsen har också slagit fast tomtpriserna på området.

Nyhetsbild
Inrikes

Elina Grundström: Många har fel uppfattning om mediernas rättelser

De finländska mediernas vaktorgan, Opinionsnämnden för massmedier, firar femtio år och hoppas på tillskott i kassan och vloggare som nya medlemmar.

Nyhetsbild
Lokalt

Varje vinter skadas barn och vuxna i pulkabacken – här är några råd innan du åker

VASA Nu när vi fått ett vintersnötäcke är det snart dags att bege sig ut i pulkabacken. Men före du åker nerför olika backar kan det vara skäl att göra en riskkartläggning, säger akutens servicechef Ann-Katrin Brandtberg vid Vasa centralsjukhus.

Nyhetsbild
Lokalt

Lucia sprider julstämning på Lövögården – ljudnivån stiger under allsången

PEDERSÖRE Klienter på Lövögårdens dagcenter klämmer i ända från tårna när de sjunger med lucia och hennes tärnor. Luciatjejerna strålar som tack.

Mest läst senaste veckan