Mat & dryck
8.3.2018
Smakrika röda grytor
Tomatbaserade grytor går att variera i det oändliga – prova på en kycklinggryta med influenser från Mexiko eller en fiskgryta med fänkål.
MEXIKANSK KYCKLINGGRYTA
1 lime
400 g kycklingbröst
2 krm salt
1 krm grovmalen svartpeppar
2 krm cayennepeppar
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 krm grovmalen svartpeppar
400 g tomatkross
230 g kidneybönor
0,5 dl vatten
1 grönsaksbuljongtärning
100 g söt majs
100 g crème fraiche
50 g finhackad vårlök
Riv skalet på limen.
Skär kycklingen i bitar och krydda med salt, peppar, cayennepulver och saften från en lime.
Skala lök och vitlök. Skär löken i skivor och finhacka vitlöken.
Hetta upp olivolja i en kastrull och fräs löken i ett par minuter. Tillsätt vitlök, rökt paprikapulver, limezest och svartpeppar. Fräs i en minut och tillsätt sedan tomatkross och kidneybönor.
Hetta upp, rör ner vatten, grönsaksbuljong, majs och kyckling. Låt grytan puttra på medelvärme i cirka 10 minuter.
Servera grytan med kokt ris, crème fraiche och finhackad vårlök.
***
FISKGRYTA MED FÄNKÅL
1 lök
1 vitlöksklyfta
150 g färsk fänkål
50 g purjolök
1 citron
3 msk olivolja
2 fiskbuljongtärningar
1 msk tomatpuré
400 g tomatkross
2 dl vitt vin
1 dl vatten
300 g sej
300 g lax
1,5 dl grädde
200 g siiklipotatis
0,5 kruka färsk persilja
2 msk finhackad grädlök
Skala lök och vitlök. Finhacka båda två.
Skär fänkålen i små tärningar och skiva purjolöken tunt. Riv zestet på citronen.
Tvätta potatisen och skär i jämnstora tärningar.
Hetta upp oljan i en kastrull och fräs lök, vitlök, fänkål och purjolök i ett par minuter. Rör ner citronzest och fiskbuljongtärningar. Fräs i ett par minuter.
Skär fisken i jämna bitar, cirka 2 x 2 centimeter.
Tillsätt tomatpuré, tomatkross, vitt vin, vatten och potatis.
Låt grytan koka i cirka 10 minuter, lite beroende på potatisarnas storlek, och rör därefter i grädde.
Koka upp och tillsätt fiskbitar. Koka grytan i 5 minuter tills fisken är färdig.
Servera grytan med färsk persilja och gräslök.