|

Osannolika testspelaren på plats: "Jag tänker ge allt för Jaro"

Jaros Darvin Chavez.
Foto: Sören Bäck

Jaros Darvin Chavez.

Jarospelarna Darvin Chavez, Kazuki Takahashi och Miguel Alvarado.
Foto: Sören Bäck

Jarospelarna Darvin Chavez, Kazuki Takahashi och Miguel Alvarado.

Efter att ha vunnit OS-finalen 2012 – mot ett Brasilien med världsspelare – är det helt otroligt att Mexikos Darvin Chavez i sin bästa ålder nu provspelar för Jaro.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Innan du fortsätter...

Tack vare våra prenumeranter kan vi fortsätta leverera kvalitativa lokalnyheter. Bli prenumerant du också!

1 månad för 1€ Fortsätt till artikeln

En spelare med OS-mästaren Darvin Chavez meriter ska inte mellan träningspassen med Jaro vandra runt i 20-gradig köld i förhoppningen om att kunna spela till sig ett kontrakt med Jaro.

OS-finalen 2012

 • Inhopparen Hulk gjorde tröstmålet på övertid för Brasilien när laget förlorade OS-finalen mot Darvin Chavez Mexiko 2012.
 • Andra inhoppare för Brasilien var Alexandre Pato och Tottenhams Lucas Moura.
 • Brasiliens startelva var: Gabriel; Thiago Silva, Marcelo, Rafael, Alex Sandro, Juan Jesus, Oscar, Sandro, Romulo, Neymar, Leandro Damilao.


Inte ens Alexei Eremenko hade en lika stark meritförteckning när han kom till Jaro 1990. Men efter en korsbandsskada och att ha blivit osams med sin senaste tränare i Mexiko är det nu Jaro och Finland som ska vara hans biljett till en ny karriär i Europa.

– Det här är ett nytt äventyr för mig. Allting är annorlunda: staden, vädret och fotbollen. Jag har alltid velat spela i Europa. Det gör inget att jag nu startar i Finland. Det viktiga för mig är att jag börjar spela på nytt och att jag kommer ur min bekvämlighetszon i Mexiko, säger Chavez med hjälp av Miguel Alvarado som tolkar till engelska.
Annons
OS-guldet kommer jag alltid att ha kvar, medan Neymar har silver.
Darvin Chavez.


Darvin Chavez engelska är på den nivån att han på sin höjd förstår lite. Anpassningen till Jaro underlättas av landsmannen Alvarado och att Kazuki Takahashi kan en del spanska efter att ha spelat där.

– Kazuki är bättre på spanska än på engelska, säger Sasa Jovovic när vi sitter kring samma lunchbord.

Jaros korsords- och ordlekskonnässör Jovovic verkar kunna lite av de flesta språk, men så är drömmen att bli tv-kommentator i Serbien.

– Men jag har fel dialekt och jag vill inte ändra på den så den drömmen kommer inte att uppfyllas, säger Jovovic.

Det är inte för sina språkliga talanger Chavez är i Jakobstad. Däremot har han en sällan skådad fotbollsmässig meritförteckning. Hemma i Mexiko är Chavez en nationalhjälte efter OS-segern mot Brasilien. Bland annat har han belönats med en idrottspension för resten av livet.

Zoom

Darvin Chavez med cupbucklan han vann med Veracruz 2016. Foto: Chavez fotoalbum


När Chavez skulle rehabilitera sin korsbandsskada fick han också hjälp av landslagets läkarexperter. Chavez intygar att skadan inte längre känns av och säger att han har spelat med Veracruz efteråt tills det skar sig med tränaren. Nu börjar det vara ett år sedan den senaste matchen.

– Jag har tränat på egen hand.

Zoom

Jarospelarna Kazuki Takahashi, Darvin Chavez och Miguel Alvarado får nu smaka på en vinter som de tidigare bara har hört om. Foto: Sören Bäck


Chavez och Alvarado ger introduktion till det mexikanska transfersystemet enligt vilket en spelare lätt blir utan klubb för ett halvår om man inte draftas inom en viss period. Nu försöker de båda ta nya tag i Jaro. Alvarado skadade sig genast när han anlände i januari, men har stannat kvar på egen bekostnad.

– Nästa vecka kan jag börja träna med laget igen. Jag har blivit överraskad av hur teknisk fotboll man spelar här i Jaro. Det är inte bara att man springer och kämpar, säger Alvarado.

Darvin Chavez hann också anlända för att bevittna lördagens 1-1-cupmatch mot SJK.

– Spelarna orkade springa hela matchen, även om det var bra nivå och högt tempo hela tiden. Jämfört med Mexiko skulle jag säga att det är mera temposkillnader där, säger Chavez.

Zoom

Darvin Chavez i duell med Luis Suarez i en landskamp mellan Uruguay och Mexiko. Foto: Chavez fotoalbumNär Chavez plockar fram sin telefon och visar bilder när han är i duell mot spelare som Juan Mata (Manchester United och Spanien), Luis Suarez (Barcelona och Uruguay), Oscar och David Luiz (Chelsea och Brasilien) och Antonio Valencia (Manchester United och Equador) kan man inte undgå att lägga märke till att den versionen av Chavez är något mera slimmad än den på de några år gamla bilderna.

– Jag vet att jag måste bli i skick, 2–3 kilo ska bort. Men om jag tränar 2–3 veckor är jag redo för 90 minuter, säger Chavez.

Med bara sallad och lax på lunchtallriken verkar det också som om Chavez är redo att omsätta det han predikar i praktiken.

– Jag tänker ge allt för Jaro när jag nu är här, säger Chavez.

Är det inte svårt att mentalt landa i Jaro efter att ha vunnit OS-finalen mot Neymar & Co?

– Det här är en annorlunda process. Nu är jag här och fotboll är fotboll. OS-guldet kommer jag alltid att ha kvar, medan Neymar har silver, säger Chavez.

Frågan vad en spelare som Chavez gör i Jakobstad är onekligen svår att besvara. Pavle Milosavljevic gör ett försök:

– Jaro är speciellt. Se bara på mig. Jag kom hit efter att först ha blivit finländsk mästare med SJK och sedan blivit uttagen till ligans All-starlag med Ilves, säger mittbacken.

Chavez och Jaro har redan kommit överens om villkoren i ett eventuellt kontrakt, om Chavez bara klarar av de fysiska testerna och att övertyga Jarotränarna.

Zoom

Den finländska vintern är en ny upplevelse för Jaros Darvin Chavez. Foto: Sören Bäck


Jarotränaren Calle Löf har just lett de fria träningar som Jaro har under denna "lediga" vecka. Han låter inte helt övertygad om att 2–3 veckor räcker till.

– Man ser direkt att Chavez är en lirare, men alla som spelar i division 1 måste vara i fysiskt bra skick. Chavez flåsade ganska ordentligt efter att vi hade dragit två gånger 8 X 40 meter med inlägg på slutet, säger Löf.

– Chavez har varit skadad och inte spelat på länge och frågan är nu hur hans kropp svarar på hård träning. Jag kan förstå att de riktigt stora klubbarna tvekar inför det, men för en klubb som Jaro är det en chans som är värd att ta.

Riskerna är inte speciellt stora då Chavez själv har bekostat sin resa. Något som han knappast skulle ha gjort om han inte trodde på sig själv. Jaro fick nys om Chavez via sin före detta spelare Jose Manuel Rivera som nu spelar i El Salvador.

– Jag känner inte Rivera personligen, men har pratat med honom om Jaro. Någon agent har jag inte, säger Chavez.

Darvin Chavez

 • Född den 21 november 1989.

 • Vänsterback som mäter 177 centimeter.
 • Storklubben Monterrey köpte Chavez av Atlas för 2 miljoner euro 2011. Detta efter 61 matcher för Atlas och debuterat som 18-åring 2008.
 • Spelade 100 matcher för Monterrey 2011-15 och flyttade därefter till Veracruz fram till våren 2017, där han bokfördes för 9 matcher. Vann mexikanska cupen 2016 med Veracruz, det vill säga efter knäskadan.
 • De tre ovan nämnda mexikanska klubbarna spelar på landets högsta nivå.
 • Spelade 15 matcher i Champions League för Karibien samt Nord- och Centralamerika (CONCACAF) under åren 2010-11, 2011-12 och 2012-13 och vann de två sistnämnda gångerna.
 • Har spelat 7 matcher i världsmästerskapen för klubblag.
 • Har spelat 15 landskamper för Mexiko U23 och och 3 A-landskamper.


Om det blir Jarokontrakt för Chavez har Jaro i den unika situationen att man har tre vänsterbackar då Samba Sillah och Ilari Antila redan är kontrakterade. Beträffande alternativa spelplatser säger Chavez att högerkanten inte är något för honom.

– Däremot har jag ibland spelat som mittback. Jag skulle säga att jag är starkare defensivt än offensivt, säger Chavez.

Om Chavez är hälften så bra som hans meritförteckning låter påskina kan man tänka sig att en roll som balanserande mittfältare också vore möjlig. Det är väl där, i en dominerande roll i mitten, som de flesta tränare brukar vilja peta in sig sina bästa spelare.

Kommentarer

Tyck till!

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt ger vi dig möjligheten att kommentera och diskutera den här artikeln. Håll dig till ämnet och håll god ton. Vårda ditt språk och respektera andra skribenter och personer i artikeln. Vi förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer som vi bedömer som olämpliga.

Mest läst senaste veckan