|

Elkonsumtionen slog nytt rekord

NyhetsbildZoom
Den stränga kölden har fått elförbrukningen att stiga till den högsta nivån hittills i år. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
De kalla luftmassorna från Sibirien och köldknäppen ställer hårda krav på den finländska elförsörjningen och stamnätet. Ett nytt rekord i elkonsumtionen uppmättes på onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt stamnätsbolaget Fingrid uppmättes vinterns rekord i landets elkonsumtion mellan klockan 8 och 9 på onsdagsmorgonen då elförbrukningen uppnådde 14 000 megawatt.

Den förhöjda efterfrågan på el har också höjt elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset på onsdagsmorgonen var 249,97 euro per megawattimme då motsvarande pris vid samma tidpunkt förra veckan var 74,96 euro per megawattimme.


Finland har i genomsnitt konsumerat 10 600 megawatt per timme under den pågående köldknäppen denna vecka. Av den här mängden importerades 3 400 megawatt el från Sverige och Estland. Enligt Fingrid har tillgången på el inte varit hotad den förhöjda konsumtionen till trots.

Kraftverken har fungerat normalt denna vecka. En reservkapacitet på 700 megawatt är tillsvidare oförbrukad, rapporterar Fingrid i ett pressmeddelande.

Alla tiders rekord i elförbrukningen uppnåddes vintern 2016 då den finska elkonsumtionen var 15 105 megawatt per timme.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan