|

Elkonsumtionen slog nytt rekord

NyhetsbildZoom
Den stränga kölden har fått elförbrukningen att stiga till den högsta nivån hittills i år. Foto: Lehtikuva/Antti Aimo-Koivisto
De kalla luftmassorna från Sibirien och köldknäppen ställer hårda krav på den finländska elförsörjningen och stamnätet. Ett nytt rekord i elkonsumtionen uppmättes på onsdagen.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Enligt stamnätsbolaget Fingrid uppmättes vinterns rekord i landets elkonsumtion mellan klockan 8 och 9 på onsdagsmorgonen då elförbrukningen uppnådde 14 000 megawatt.

Den förhöjda efterfrågan på el har också höjt elpriset på den nordiska elbörsen Nord Pool. Elpriset på onsdagsmorgonen var 249,97 euro per megawattimme då motsvarande pris vid samma tidpunkt förra veckan var 74,96 euro per megawattimme.


Finland har i genomsnitt konsumerat 10 600 megawatt per timme under den pågående köldknäppen denna vecka. Av den här mängden importerades 3 400 megawatt el från Sverige och Estland. Enligt Fingrid har tillgången på el inte varit hotad den förhöjda konsumtionen till trots.

Kraftverken har fungerat normalt denna vecka. En reservkapacitet på 700 megawatt är tillsvidare oförbrukad, rapporterar Fingrid i ett pressmeddelande.

Alla tiders rekord i elförbrukningen uppnåddes vintern 2016 då den finska elkonsumtionen var 15 105 megawatt per timme.

Kommentarer
|

Finländare äter fortsättningsvis mycket kött

Nyhetsbild
Enligt branschföreningen åt 73 procent av finländarna julskinka i fjol. Det är cirka tre procentenheter mindre än året innan. Foto: Linnea de la Chapelle/SPT
Hela 93 procent av finländarna äter kött i någon form medan sju procent inte äter något kött alls. Allt fler försöker ändå minska på köttkonsumtionen.
Bästa läsare
För att fortsätta läsa behöver du ha en prenumeration och vara inloggad.
1 månad för 1€
Lokala nyheter när du vill, var du vill.
Ja tack!

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan