Kerstin Granvik får Britapriset

NyhetsbildZoom
Kerstin Granvik ser det som ledsamt att hon bara hann arbeta sju år som präst. Foto: Jonas Brunnström
Kerstin Granvik utövade prästyrket under en tid när det förekom stora protester mot kvinnopräster. Nu tilldelas hon Britapriset för att hon kämpade för kvinnors lika värde.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Redaktionen på Österbottens Tidning delar på kvinnodagen den 8 mars ut ett Britapris för att hedra minnet av kollegan Brita Svedlund-Hästö.

Årets pris går till Kerstin Granvik.

Prismotiveringen är: Kerstin Granvik var en av de första kvinnorna som blev prästvigda inom den evangeliska lutherska kyrkan för exakt trettio år sedan. Hon har varit en pionjär och förebild i jämställdhetsfrågan, bland annat genom att hon tog emot och utövade prästyrket under en tid då det förekom stora protester mot kvinnliga präster i Österbotten.

Britapriset ges till en person, förening eller organisation som gjort något för att främja alla människors lika värde eller skapa ett rättvisare samhälle.

Tidigare pristagare

  • 2011: Flyktingsocialhandledare Carina Forsström
  • 2012: Föreningen Bul-An
  • 2013: Kronoby folkhögskolas Base Camp-linje
  • 2014: Ann-Britt Mattbäck, aktiv i föreningen Norra svenska Österbottens svenska synskadade
  • 2015: Georg Hannus, Åldringsvännerna
  • 2016: Kvinnojouren i Jakobstad
  • 2017: Munsala United, för kampanjen #savejabril

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan