|

Boliden måste komplettera bedömningen av miljökonsekvenserna

NyhetsbildZoom
Boliden. Foto: Arkivbild/Johanna Norin/TT
Bedömningen av förslagen till utvidning av Bolidens avfallsanläggning i Karleby får i det stora hela tummen upp av NTM-centralen. Men i utlåtandet förutsätts att man i det fortsatta projektarbetet gör en del kompletteringar.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Boliden Kokkola Oy planerar att utvidga avfallsanläggningen för farligt avfall på fabriksområdet i Karleby. I anslutning till projektet har Boliden Kokkola gjort upp en beskrivning av projektets miljökonsekvenser. Ett av alternativen är att utvidga avfallsområdet i havsområdet med cirka 40 hektar.

Man utreder även en utvidgning på markområdet, antingen med 30 eller 50 hektar eller en höjning av avstjälpningsplatsen med cirka 20 meter från vad som är tillåtet i det nuvarande miljötillståndet. Ett alternativ är också att transportera avfallet till ett annat ställe för slutdeponering.

NTM-centralen anser i sitt utlåtande att bedömningsbeskrivningen följer de krav som lagstiftningen ställer. Men man vill att bedömningen av de olika alternativen kompletteras i det fortsatta arbetet.

NTM-centralen förutsätter att Boliden beaktar nödvändiga planändringar, även anläggningens konsekvenser för vindkraftverken på området.

Ifall avstjälpningsplatsen utvidgas på markområdet bör även en Naturabedömning enligt naturvårdslagen utarbetas för Rummelö-Harrbådan. Om avfallsanläggningen utvidgas i havsområdet, bör utöver detta även göras upp en Naturabedömning för Karleby skärgård.

Vidare sägs i utlåtandet att uppmärksamhet bör fästas på att förebygga konsekvenser för vattendraget, vattenekologin och fiskbeståndet. Detta gäller i synnerhet för hanteringen av störningssituationer i behandlingssystemet för lakvatten.

I NTM-centralens utlåtande sägs också att särskilt om avfallsområdet utvidgas i havsområdet eller vid höjning av den nuvarande avstjälpningsplatsen bör uppmärksamhet fästas på att förebygga risker för ras i konstruktionerna. Man syftar på konstruktionernas täthet med beaktande av avfallslagringens hela livscykel och klimatförändringens inverkan på havsvattenståndet.

Förebyggande av konsekvenser för grundvattnets kvalitet och kvantitet prioriteras vid utvidgning på markområdet. Dammodellerna bör preciseras med vinduppgifter från området eller som motsvarar vindförhållandena i området i det genomföringsalternativ som väljs ut för den fortsatta planeringen.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan