Boliden Kokkola Oy planerar att utvidga avfallsanläggningen för farligt avfall på fabriksområdet i Karleby. I anslutning till projektet har Boliden Kokkola gjort upp en beskrivning av projektets miljökonsekvenser. Ett av alternativen är att utvidga avfallsområdet i havsområdet med cirka 40 hektar.

Man utreder även en utvidgning på markområdet, antingen med 30 eller 50 hektar eller en höjning av avstjälpningsplatsen med cirka 20 meter från vad som är tillåtet i det nuvarande miljötillståndet. Ett alternativ är också att transportera avfallet till ett annat ställe för slutdeponering.

NTM-centralen anser i sitt utlåtande att bedömningsbeskrivningen följer de krav som lagstiftningen ställer. Men man vill att bedömningen av de olika alternativen kompletteras i det fortsatta arbetet.

NTM-centralen förutsätter att Boliden beaktar nödvändiga planändringar, även anläggningens konsekvenser för vindkraftverken på området.

Ifall avstjälpningsplatsen utvidgas på markområdet bör även en Naturabedömning enligt naturvårdslagen utarbetas för Rummelö-Harrbådan. Om avfallsanläggningen utvidgas i havsområdet, bör utöver detta även göras upp en Naturabedömning för Karleby skärgård.

Vidare sägs i utlåtandet att uppmärksamhet bör fästas på att förebygga konsekvenser för vattendraget, vattenekologin och fiskbeståndet. Detta gäller i synnerhet för hanteringen av störningssituationer i behandlingssystemet för lakvatten.

I NTM-centralens utlåtande sägs också att särskilt om avfallsområdet utvidgas i havsområdet eller vid höjning av den nuvarande avstjälpningsplatsen bör uppmärksamhet fästas på att förebygga risker för ras i konstruktionerna. Man syftar på konstruktionernas täthet med beaktande av avfallslagringens hela livscykel och klimatförändringens inverkan på havsvattenståndet.

Förebyggande av konsekvenser för grundvattnets kvalitet och kvantitet prioriteras vid utvidgning på markområdet. Dammodellerna bör preciseras med vinduppgifter från området eller som motsvarar vindförhållandena i området i det genomföringsalternativ som väljs ut för den fortsatta planeringen.