|

Haas haveri bäddade för Vettels seger – Räikkönen på pallen

NyhetsbildZoom
Sebastian Vettel, som startade från den tredje rutan, klarade av att vinna tävlingen efter en hel del flyt. Foto: Jose Jordan/Lehtikuva
Historien upprepade sig i F1-premiären: Precis som i fjol startade Lewis Hamilton som etta i Australiens GP – men Sebastian Vettel korsade mållinjen först av alla. Den tyska Ferrariföraren fick en gåvoseger tack vare stort slarv av stallet Haas.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Tävlingen i Melbourne blev ett drama med en virtuell säkerhetsbil, två söndriga Haasbilar och Sebastian Vettel i rollen som Alexander Lukas. Halvvägs in i racet inträffade några avgörande sekvenser.

Kimi Räikkönen låg tvåa bakom Lewis Hamilton då Ferrari kallade in finländaren för ett depåstopp. Mercedes reagerade direkt och tog in Hamilton på följande varv. Sebastian Vettel fortsatte gasa på och tog över ledningen.

"Jag bönade och bad om en säkerhetsbil och blev full av adrenalin då den kom ut."
Sebastian Vettel


Några varv senare kallades Haasförarna Kevin Magnussen och Romain Grosjean in för depåstopp – som misslyckades totalt. Mekanikerna slarvade med hjulbytena och båda förarna tvingades avbryta tävlingen kort efter stoppen. Den virtuella säkerhetsbilen användes medan Haasbilarna rullades av banan, vilket betydde att farten ute på banan reglerades.

Mitt i yrseln passade Ferrari på att plocka in Vettel, som klarade av att hålla i förstaplatsen tack vare säkerhetsbilen. Det är väldigt svårt att köra om på banan i Melbourne och Vettel lyckades behålla ledningen fram till mållinjen. Precis som i fjol snuvade Vettel Hamilton på segern.

– Vi hade lite tur i dag. Jag bönade och bad om en säkerhetsbil och blev full av adrenalin då den kom ut. Det är väldigt svårt att köra om här, men Lewis pressade mig ändå på slutet, sade Vettel på prispallen efter racet.

– Ferrari gjorde ett bättre jobb i dag, vi får sätta oss vid ritbordet, sade Hamilton.Kimi Räikkönen fick fajtas för sin pallplats.

Efter att säkerhetsbilen avlägsnats drog Vettel och Hamilton upp ett försprång. Räikkönen tappade mark och tvingades slåss om tredjeplatsen med Red Bull-föraren Daniel Ricciardo.

Red Bulls team var övertygat om att Räikkönen skulle göra en miss och ge Ricciardo chansen att attackera – men så blev det inte. Ricciardo närmade sig flera gånger, men Räikkönen höll huvudet kallt och körde felfritt.

"Episoden med säkerhetsbilen var ren och skär tur, men det var bra att det var en Ferrariförare som hade lyckan med sig. Jag är nöjd med tredje plats och bilen."
Kimi Räikkönen


Räikkönen slutade trea och tog säsongens första pallplats direkt i premiären.

– Episoden med säkerhetsbilen var ren och skär tur, men det var bra att det var en Ferrariförare som hade lyckan med sig. Jag är nöjd med tredje plats och bilen, sade Räikkönen.

Det var inte bara Haasbilarna som hade problem i tävlingen – fem förare tvingades avbryta racet. Det var goda nyheter för Valtteri Bottas, som tvingades starta från den 15:e rutan efter att ha kraschat sin Mercedes i kvalet. Bottas plockade sju placeringar i tävlingen och åkte i mål på åttonde plats. Det var en placering som inte värmde.

– Jag hade problem med motorn, som överhettades varje gång jag försökte pressa på. Det var det svåraste i dag. Det här veckoslutet blev inte som planerat, men 20 tävlingar återstår och det vore onödigt att drabbas av panik, säger Bottas till C More.

Säsongen fortsätter i Bahrain om två veckor.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Wilma och Matilda pratade bäst – "Det var roligt att få uttrycka en åsikt"

KARLEBY Det blev både språkbad och övning i att tala inför publik när österbottniska gymnasieelever tävlade i retorik på tisdagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan