Tävlingen i Melbourne blev ett drama med en virtuell säkerhetsbil, två söndriga Haasbilar och Sebastian Vettel i rollen som Alexander Lukas. Halvvägs in i racet inträffade några avgörande sekvenser.

Kimi Räikkönen låg tvåa bakom Lewis Hamilton då Ferrari kallade in finländaren för ett depåstopp. Mercedes reagerade direkt och tog in Hamilton på följande varv. Sebastian Vettel fortsatte gasa på och tog över ledningen.

"Jag bönade och bad om en säkerhetsbil och blev full av adrenalin då den kom ut."
Sebastian Vettel


Några varv senare kallades Haasförarna Kevin Magnussen och Romain Grosjean in för depåstopp – som misslyckades totalt. Mekanikerna slarvade med hjulbytena och båda förarna tvingades avbryta tävlingen kort efter stoppen. Den virtuella säkerhetsbilen användes medan Haasbilarna rullades av banan, vilket betydde att farten ute på banan reglerades.

Mitt i yrseln passade Ferrari på att plocka in Vettel, som klarade av att hålla i förstaplatsen tack vare säkerhetsbilen. Det är väldigt svårt att köra om på banan i Melbourne och Vettel lyckades behålla ledningen fram till mållinjen. Precis som i fjol snuvade Vettel Hamilton på segern.

– Vi hade lite tur i dag. Jag bönade och bad om en säkerhetsbil och blev full av adrenalin då den kom ut. Det är väldigt svårt att köra om här, men Lewis pressade mig ändå på slutet, sade Vettel på prispallen efter racet.

– Ferrari gjorde ett bättre jobb i dag, vi får sätta oss vid ritbordet, sade Hamilton.



Kimi Räikkönen fick fajtas för sin pallplats.

Efter att säkerhetsbilen avlägsnats drog Vettel och Hamilton upp ett försprång. Räikkönen tappade mark och tvingades slåss om tredjeplatsen med Red Bull-föraren Daniel Ricciardo.

Red Bulls team var övertygat om att Räikkönen skulle göra en miss och ge Ricciardo chansen att attackera – men så blev det inte. Ricciardo närmade sig flera gånger, men Räikkönen höll huvudet kallt och körde felfritt.

"Episoden med säkerhetsbilen var ren och skär tur, men det var bra att det var en Ferrariförare som hade lyckan med sig. Jag är nöjd med tredje plats och bilen."
Kimi Räikkönen


Räikkönen slutade trea och tog säsongens första pallplats direkt i premiären.

– Episoden med säkerhetsbilen var ren och skär tur, men det var bra att det var en Ferrariförare som hade lyckan med sig. Jag är nöjd med tredje plats och bilen, sade Räikkönen.

Det var inte bara Haasbilarna som hade problem i tävlingen – fem förare tvingades avbryta racet. Det var goda nyheter för Valtteri Bottas, som tvingades starta från den 15:e rutan efter att ha kraschat sin Mercedes i kvalet. Bottas plockade sju placeringar i tävlingen och åkte i mål på åttonde plats. Det var en placering som inte värmde.

– Jag hade problem med motorn, som överhettades varje gång jag försökte pressa på. Det var det svåraste i dag. Det här veckoslutet blev inte som planerat, men 20 tävlingar återstår och det vore onödigt att drabbas av panik, säger Bottas till C More.

Säsongen fortsätter i Bahrain om två veckor.