|

Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater

NyhetsbildZoom
Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov. Foto: AP/TT
Ryssland utvisar 60 amerikanska diplomater och stänger USA:s konsulat i S:t Petersburg, uppger utrikesminister Sergej Lavrov. Han kräver också att ryska diplomater får träffa den nervgiftskadade Julia Skripal.
Du hittar dina sparade artiklar då du klickar på ditt konto uppe till höger på sajten och väljer "Sparade artiklar"

Peter Wallensteen, professor i freds- och konfliktforskning vid Uppsala universitet, säger att svaret var väntat.

– Det är det vanliga diplomatiska spelet som pågår. Men i och med att man stänger ett konsulat så försvårar man också förbindelser för vanligt folk, inte bara på hög nivå. Det är det beklagliga i det här, säger han till TT.

Utvisningen kommer som ett svar på USA:s och ett stort antal andra länders utvisningar av ryska diplomater – i spåren av nervgiftsattacken mot den 66-årige före detta ryske dubbelagenten Sergej Skripal och hans 33-åriga dotter Julia Skripal i Salisbury i Storbritannien den 4 mars.


De ryska åtgärderna gäller 58 amerikanska diplomater i Moskva och två vid konsulatet i Jekaterinburg. De ska ha lämnat Ryssland senast den 5 april. Konsulatet i S:t Petersburg ska vara stängt inom två dagar.

Hittills är svaret exakt öga för öga, tand för tand eftersom USA tidigare har klargjort att 60 ryska diplomater ska utvisas och att ryska konsulatet i Seattle stängs.

Vid en presskonferens antyder dock Lavrov att Ryssland är på väg att ta till ytterligare åtgärder, rapporterar ryska nyhetsbyrån Interfax.


Carolina Vendil Pallin, forskningsledare på Rysslandsavdelningen vid Totalförsvarets forskningsinstitut, reagerar på att Lavrov antyder att svaret från Ryssland kan bli hårdare.

– Det finns all anledning för båda sidor att undvika en nedåtgående spiral i det här.

FN:s generalsekreterare António Guterres varnar för att spänningen mellan västvärlden och Ryssland kommer att förvärras till en nivå som inte skådats på lång tid.

– Jag tror att vi närmar oss en situation som till stor del liknar den vi levde i under det kalla kriget, säger Guterres enligt nyhetsbyrån AFP.


Ryska UD varnar för att de rysk-amerikanska relationerna kraftigt försämras om USA:s hot om att frysa ryska tillgångar blir verklighet, och att det skulle få omfattande konsekvenser för den globala stabiliteten, rapporterar den ryska nyhetsbyrån Interfax.

London anklagar Ryssland för nervgiftsattacken, men Moskva har ihärdigt nekat.

En lång rad länder och institutioner i Europa och Nordamerika har beslutat att utvisa ryska diplomater som en sympatiåtgärd med Storbritannien.


Lavrov säger återigen att många länder fallit undan för trycket från Washington. Motsvarande ryska svar kommer även på dessa utvisningar, klargör Lavrov.

– Vad gäller de andra länderna är det också symmetriska åtgärder i fråga om antalet människor som kommer att lämna Ryssland från diplomatiska beskickningar.

Lavrov säger också att Ryssland kräver ett möte med Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) för att "etablera sanningen".

Att Julia Skripals tillstånd nu har förbättrats glädjer honom, säger Lavrov. Han återupprepar också kravet om att ryska diplomater ska få träffa henne eftersom hon är rysk medborgare.

– Jag hoppas att Storbritannien kommer att kunna leva upp till sina skyldigheter enligt den konsulära konventionen och Wienkonventionen om diplomatiska relationer.

Jag rekommenderar artikeln
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Nyhetsbild
Lokalt

Polisen ger anvisningar: Så här gör du om du möter en varg

Vet du när du ska ringa nödcentralen eller när man ska kontakta en rovdjurskontaktperson vid ett vargmöte? Polisen informerar om hur man ska göra.

Nyhetsbild
Lokalt

Ullavabor vill lämna Karleby – "Karleby motsätter sig inte om det är majoritetens vilja"

Karleby Delar av Ullava vill lämna Karleby och höra till Kaustby eller Toholampi i stället. Geografin och skolfrågor ligger bakom planerna.

Nyhetsbild
Lokalt

Wilma och Matilda pratade bäst – "Det var roligt att få uttrycka en åsikt"

KARLEBY Det blev både språkbad och övning i att tala inför publik när österbottniska gymnasieelever tävlade i retorik på tisdagen.

Nyhetsbild
Övriga annonser

Puustelli levererar mer än bara kök

ANNONS FRÅN PUUSTELLI

Nyckeln i hand-konceptet är väletablerat och känt då det gäller nybyggen och egnahemshus. Även andra aktörer har anammat samma tänk – Puustelli är en av dem. Varumärket förknippas i första hand med kök, men står numera för mycket mer än så.

Mest läst senaste veckan